Londýnské atentáty neřídila Al-Káida

Redakce ZAH, čtk
9. 4. 2006 8:48
Londýn - Teroristické atentáty z loňského července v Londýně, které zabily 52 lidí, neměly nic společného s teroristickou sítí Al-Káida.

S odvoláním na zprávu odborné vyšetřovací komise o tom dnes informuje britský list The Observer.

Z důkazové zprávy sestavené pro ministerstvo vnitra vyplývá, že teroristický útok byl výsledkem "prostého a nenákladného" spiknutí čtyř sebevražedných atentátníků britského původu, odhodlaných k "mučednictví".

Návod z internetu

Atentátníci se o výrobě bomb poučili v teroristických stránkách na internetu, podle nichž lze bomby vyrobit "za pár set liber", a nebyli součástí žádné mezinárodní teroristické sítě. "To platí bez ohledu na to, že tři z atentátníků byli pákistánského původu a před svým činem Pákistán navštívili," uvádí agentura AP.

Nepotvrdilo se ani, že by měli kontakt s nějakým "mužem Al-Káidy" pocházejícím z Pákistánu, který by jim pomáhal naplánovat teroristický útok, a nepotvrdilo se ani původní podezření na existenci pátého útočníka, kterému se údajně podařilo uniknout. Toto podezření vzniklo z faktu, že policie v autech atentátníků našla ještě jeden, pátý batoh, ale nepoužitý.

Sebevražedné atentáty v londýnském metru a autobuse způsobily smrt 56 lidí, z toho čtyř atentátníků, a zranily stovky dalších. Šlo o nejhorší teroristický útok na britském území a o první uskutečněný sebevražednými bombami.

Motiv? Hořkost.

The Observer již před týdnem přinesl první výňatky ze zprávy, podle nichž bylo hlavní motivem čtyř muslimských sebevražedných atentátníků rozhořčení nad britskou zahraniční politikou, především nad zapojením Británie do války v Iráku. To významně přispělo k radikalizaci jejich názorů.

Mezi dalšími faktory zmiňuje zpráva ekonomickou situaci teroristů a pocit vyčlenění nejen obecně z britské společnosti, ale dokonce i z tamní muslimské komunity. Celý text zprávy má být publikován v nejbližších dnech.

Podle nedělníku The Sunday Times britská policie odhaduje, že po Británii se pohybuje nejméně 400 osob podezřelých z terorismu, což je dvojnásobek dřívějších odhadů.

Ředitelka rozvědky MI5 Eliza Manninghamová-Bullerová dokonce odhaduje, že by mohlo jít až o 600 osob, které absolvovaly výcvik v teroristických táborech v Pákistánu nebo Afghánistánu.

 

Právě se děje

Další zprávy