Ruští politici: Hvězdy běloruských médií

Roman Staněk
6. 4. 2006 19:30
Minsk - Podle stoupenců běloruské opozice hrálo v předvolební kampani znovuzvoleného prezidenta Lukašenka významný podíl Rusko a moskevští politici.
Básník a novinář Henadz Buraukin promlouvá během diskuse organizované literárním revue Rozrazil v Minsku. V pozadí spisovatel Valjancin Taras.
Básník a novinář Henadz Buraukin promlouvá během diskuse organizované literárním revue Rozrazil v Minsku. V pozadí spisovatel Valjancin Taras. | Foto: Marek Sečkař

Ostrou kritiku zapojení Ruska do předvolební kampaně v Bělorusku a počínání pozorovatelů z Ruska a dalších postsovětských republik vznesli zástupci běloruské inteligence a stoupenci opozice.

"Kdybyste měli možnost dívat se na naši televizi před volbami, viděli byste, že tam nebyli Bělorusové, politici ani publicisté. Ve všech "úderných" propagandistických pořadech byly samé moskevské tváře," uvedl během diskuze organizované českou revue Rozrazil v Minsku novinář a spisovatel Henadz Buraukin.

Buraukin upozorňuje, že propaganda prezidenta Lukašenka se před volbami zaměřila také na kritiku České republiky, Polska a USA.

"Běloruská televize připravila spoustu takzvaných dokumentárních filmů a seriálů, v nichž se i na vás, milí čeští kolegové, spolu s Poláky, nakydalo snad nejvíce špíny ovšem po USA," řekl na setkání Buraukin.

Lužkov nebo Žirinovskij - hvězdy běloruských TV

Mezi nejvíce zviditelňovanými ruskými politiky v běloruské televizi patřili moskevský starosta Jurij Lužkov, ruský populistický poslanec Vladimir Žirinovskij, někdejší předseda dolní komory parlamentu Gennadij Selezňov, poslanec z proputinovské strany Jednotné Rusko Konstantin Zatulin nebo vůdce ruských komunistů Gennadij Zjuganov.

"Mluvili v televizi každý den, takže nakonec to vypadalo, jako by to nebyly volby prezidenta Běloruska, ale nějakého vysokého ruského funkcionáře," dodal Buraukin.

Podpora Ruska však podle Buraukina nebude zadarmo. "V nejbližší době zřejmě Lukašenka požádají o vyrovnání účtů: nejdřív budou žádat lepší podmínky pro Gazprom v Bělorusku, pak zavedení ruského rublu a nakonec připojení Běloruska k Ruské federaci."

Foto: Tomáš Daněk

Pozorovatelé ze SNS

Zatímco mezinárodní pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) volby označili za nespravedlivé, pozorovatelé ze Společenství nezávislých států (SNS) žádné výhrady k průběhu neměli.

"Sám jsem byl diplomatem v USA a znám povinnosti diplomata v zájmu své vlasti podávat objektivní informace z dané země. A oni si prý ničeho nevšimli, prý všechno proběhlo demokraticky a bezchybně. A přitom ani setkání s voliči se nemohla uskutečnit bez povolení nějakého okresního funkcionáře," řekl Buraukin.

Veškeré pochybnosti o regulérnosti voleb však ve středu v Německu vyvrátil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a dodal, že "výsledky 'vůle běloruského lidu' musejí být základem pro utváření vztahů k tomuto suverénnímu státu."

 

Právě se děje

Další zprávy