Bělorusko vře, změna se nečeká

lem, Reuters, ČTK
15. 3. 2006 12:56
Minsk - Běloruská vláda přitvrzuje. V uplynulých dnech pozatýkala na 300 opozičních aktivistů a zabavila celý náklad nezávislého deníku.
Demonstrace opozičních přiznivců pokračují. Povolební změna se však neočekává.
Demonstrace opozičních přiznivců pokračují. Povolební změna se však neočekává. | Foto: Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko, kterého Západ označuje za "posledního diktátora v Evropě", navíc povolil otevření volebních místností již v předstihu. Podle pozorovatelů tak dělá vše pro to, aby v čele vlády zůstal i nadále.

Milinkevič doufá v "džínovou revoluci"

Hlavní opoziční kandidát Aljaksandr Milinkevič, podporovaný Západem a hlavně Evropskou unií, obyvatele desetimilionové země vyzývá k opatrnosti: "S hlasováním počkejte až na neděli."

Infobox
Autor fotografie: Tomáš Daněk

Stále ještě doufá v opakování scénáře oranžové revoluce na Ukrajině a vlastní "džínovou revoluci." Jakákoliv změna je však krajně nepravděpodobná.

Jedním z důvodů je mnohem menší podpora Evropské unie tamním nevládním organizacím, které budou jen těžko prosazovat změnu.

Evropští pozorovatelé nedorazí

Pozorovatelům Evropské unie bylo navíc zamezeno v monitorování voleb. Minsk zkrátka odmítl vydat potřebná víza. Podobně dopadlo osm členů skandinávské neoficiální mise, kteří již v Bělorusku pobývali. Běloruská vláda nařídila jejich vypovězení.

Opoziční kandidát Aljaksandr Milinkevič během demonstrace svých příznivců v běloruském Gomelu.
Opoziční kandidát Aljaksandr Milinkevič během demonstrace svých příznivců v běloruském Gomelu. | Foto: Reuters

Opoziční kandidát Milinkevič neustále vyzývá Bělorusy, aby po uzavření volebních místností v neděli večer vyšli do ulic.

"Všechno bude záviset na schopnosti lidí překonat strach," řekl Milinkevič, který byl nominován do voleb na velkém sjezdu opozice loni v říjnu.

Prezident Lukašenko v takovém případě pohrozil použitím síly. V den voleb budou demonstrace zakázány.

Zatýkání pokračuje, očekávají se tresty

Během posledních týdnů bylo zadrženo několik opozičních činitelů, mezi nimi i členové Milinkovičova volebního štábu. Ti byli v pondělí odsouzeni až k 15 dnům vězení za účast na nedělním nepovoleném shromáždění.

Druhý kandidát opozice Aljaksandr Kozulin, bývalý rektor univerzity v Minsku, byl obviněn z "chuligánství" mimo jiné za to, že na komisařství rozbil portrét šéfa státu. Hrozí mu až několik let vězení. 

Svobodný tisk? Utopie

Příznivci Lukašenka varují před "barevnou revolucí" po vzoru Ukrajiny.
Příznivci Lukašenka varují před "barevnou revolucí" po vzoru Ukrajiny. | Foto: Reuters

Běloruská vláda také nadále pokračuje v podkopávání svobody tisku. Včera bylo běloruskými úřady zkonfiskováno v Rusku tištěné vydání nezávislého deníku Narodnaja Volja.

Editorka listu Světlana Kalinkaová se nevyhnula kritice vlády: "Informace se k voličům před volbami nedostávají. Úřady dokonce ani nepředstírají, že média zde jsou svobodná."

Policie zabavila také 65 tisíc výtisků "falšovaného" státního deníku Sovětské Bělorusko, jemuž dominoval materiál podkopávající současnou Lukašenkovu vládu.

 

Právě se děje

Další zprávy