Protesty pokračují, studenti se bouří

Red Zah, ČTK, Reuters
14. 3. 2006 15:22
Paříž - Polovinu francouzských univerzit opět zasáhly protesty studentů. Důvodem je kontroverzní zákon a vysoká nezaměstnanost.
Studenti protestují proti nově zaváděné "smlouvě prvního zaměstnání", známé ve Francii pod zkratkou CPE.
Studenti protestují proti nově zaváděné "smlouvě prvního zaměstnání", známé ve Francii pod zkratkou CPE. | Foto: Reuters

Podle informací francouzského ministerstva školství je pětina univerzit zcela blokována a demonstrace probíhají i na řadě dalších.

Z řady měst včetně Paříže jsou dnes kromě toho hlášeny protestní akce středoškoláků.

Trnem v oku kontroverzní zákon

Studenti protestují proti nově zaváděné "smlouvě prvního zaměstnání", známé ve Francii pod zkratkou CPE, která zaměstnavateli umožňuje propustit takto přijatého člověka bez udání důvodu během dvou let.

Sorbonna je z rozhodnutí rektora uzavřena nejméně do konce týdne. Na klid dohlíží policie.
Sorbonna je z rozhodnutí rektora uzavřena nejméně do konce týdne. Na klid dohlíží policie. | Foto: Reuters

Podle vlády je smyslem projektu zbavit podnikatele obav z přijímání nových lidí. Asi dvě třetiny Francouzů tento projekt, který už má formu zákona, podle průzkumů odmítají.

Předseda vlády Dominique de Villepin dnes nejel s prezidentem Jacquesem Chiracem do Německa a bude svůj plán znovu obhajovat v Národním shromáždění. Chirac z Berlína vzkázal, že premiéra "samozřejmě zcela a bezvýhradně podporuje".

Pařížské školy zavřeny

U premiérova sídla, paláce Matignon, byla dnes posílena bezpečnostní opatření před hlášenou odpolední demonstrací pařížských lyceistů, kteří chtějí táhnout k Národnímu shromáždění.

Rektorát Sorbonny oznámil, že během její třídenní okupace studenty koncem minulého týdne byly způsobeny škody za půl milionu až milion eur.
Rektorát Sorbonny oznámil, že během její třídenní okupace studenty koncem minulého týdne byly způsobeny škody za půl milionu až milion eur. | Foto: Reuters

Rektorát Sorbonny oznámil, že během její třídenní okupace studenty koncem minulého týdne byly způsobeny škody za půl milionu až milion eur. V pondělí byla nakrátko okupována i další prestižní pařížská akademická instituce - College de France. I tam zasáhla proti studentům policie.

Sorbonna je z rozhodnutí rektora uzavřena nejméně do konce týdne. V pondělí večer byla z rozhodnutí rektora na neurčito uzavřena i univerzita Paris X-Nanterre.

 

Právě se děje

Další zprávy