Máme toho dost, vzkazuje EU Lukašenkovi

čtk, man
11. 3. 2006 12:04
Salcburk/Minsk - Týden před prezidentskými volbami v Bělorusku stupňuje režim Alexandera Lukašenka represe vůči opozici. Evropská unie ho za to ostře kritizuje.

Ministři zahraničí ve společném prohlášení odsoudili další zatýkání opozičních politiků.

"Jsme rozhořčeni. Vyzývám, aby byli okamžitě propuštěni a aby Bělorusko respektovalo mezinárodní demokratické standardy," řekla na okraji schůzky v Salcburku eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

Podle pátečního sdělení zadržela běloruská policie Vincuka Viačorku, spolupracovníka opozičního kandidáta Aljaksandra Milinkeviče. On a čtyři další aktivisté byli vzápětí odsouzeni na dva týdny do vězení.

Foto: Aktuálně.cz

Šéfové diplomacií mluvili o tom, jak by měla EU reagovat, pokud bude při hlasování 19. března očekávané vítězství prezidenta Alexandra Lukašenka doprovázeno podvody a přehmaty.

Shodovali se v tom, že jakékoli další postihy musí být cíleně zaměřeny na exponenty režimu a že naopak s běloruskou společností je třeba pěstovat stále intenzívnější vztahy.

Běloruský prezident je ochotník, tvrdí Svoboda

"Jsem zastáncem toho, čemu se říká mnohovrstevný dialog," řekl ČTK český ministr Cyril Svoboda. Představuje si ho jako kontakty nejen s oficiálními představiteli, ale zejména s občanskými organizacemi, univerzitami, školami, regiony či municipalitami. Má za to, že právě zde musí EU být aktivní. 

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

Jaké je Bělorusko? Rozhovor s disidentem

Ales Bialacký vede v Bělorusku organizaci Viasna, pomáhající obětem Lukašenkova režimu...

DÁLE ČTĚTE

Nepředpokládá, že by prezident Lukašenko znemožnil příjezd početných pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří mají na volby dohlížet; z ČR jich má být 40.

"Myslím, že dostanou víza. Prezidentu Lukašenkovi půjde o to sehrát ne divadlo, ale divadélko, protože to, co předvádí, nemá uměleckou, ale jen ochotnickou úroveň."

Zdůraznil, že čeští pozorovatelé byli vybráni hlavně na základě znalosti ruštiny. "Jde o to, aby mohli ve volebních místnostech mluvit s lidmi, aby se domluvili a komunikovali," řekl.

Spojenci Lukašenka: média, venkov, Putin

Aleksander Lukašenko.
Aleksander Lukašenko. | Foto: Reuters

Lukašenko má v rukou všechna důležitá média i ministerstva vnitra a obrany, takže pro opozici je nemožné vést s ním rovnocennou předvolební kampaň. Očekává se tak znovu Lukašenkovo vítězství.

Sám prezident tvrdí, že nemusí falšovat výsledky, protože je dostatečně populární. Jeho oporou je především venkov a zemědělci. Důležitým Lukašenkovým spojencem je ruský prezident Vladimir Putin.

 

Právě se děje

Další zprávy