Olmert zůstává ve funkci. Přes kritiku vládní komise

Roman Gazdík
31. 1. 2008 14:10
Osud izraelské vlády má v rukou ministr obrany Barak

Jeruzalém - Izraelský premiér Ehud Olmert přežil další ze svých krizí. Nerezignoval po obvinění z korupce, po rozpadu koalice ani měsících nepříznivých průzkumů veřejného mínění.

A ve funkci zůstane i po zveřejnění nepříznivé zprávy vládní komise o izraelsko-libanonské válce z léta roku 2006.

"Tlak z nás spadl," komentoval zprávu podle agentury Reuters Olmertův bývalý poradce Ilan Mizrahi.

"Premiér a vláda přiznali odpovědnost a situaci napraví," doplnil jej Olmertův sekretář Oved Yehezkel. "Převzít zodpovědnost znamená zůstat, opravit, zlepšit a i nadále ukazovat cestu kupředu."

Sám Ehud Olmert slíbil, že si závěry komise vezme k srdci, rezignovat ale nebude.

Nezklamal ve všem

Na rozdíl od předběžné verze zprávy takzvané Winogradovy komise, která vyšla loni v dubnu, je finální pětisetstránkový elaborát k premiérovi o něco vstřícnější.

Důsledky izraelských bomb jsou v Libanonu stále vidět.
Důsledky izraelských bomb jsou v Libanonu stále vidět. | Foto: Reuters

Text se soustředí na poslední tři dny války, při kterých Izrael podnikl pozemní ofenzivu a přišel o 33 vojáků. Neúspěšnost finálního útoku byla Olmertovi dříve velmi vytýkána.

Eljiahu Winograd a ostatní však dospěli k závěru, že se izraelský premiér tehdy rozhodl správně. Podle Winograda Olmert "jednal na základě silného a upřímného dojmu o tom, co bylo tehdy v nejlepším zájmu Izraele".

Armáda zklamala

Více než do politiků se nová verze opřela do armády, která prý nebyla na válku připravena a neměla jasnou strategii, jak dosáhnout svých cílů.

Armádní velitelé údajně věděli, že premiér Olmert i tehdejší ministr obrany Amir Perec se ve vojenských záležitostech nevyznají, protože - což není v Izraeli zvykem - nebyli dlouholetými aktivními vojáky.

Perec i tehdejší šéf armády Dan Haluc už ze svých postů odstoupili.

Váhající Barak

Celkové vyznění zprávy zklamalo Olmertovy politické rivaly, kteří z tupení premiéra hodlali vytěžit politický kapitál. V nevýhodné pozici se ocitl zejména předseda Strany práce a ministr obrany Ehud Barak, který dříve slíbil, že po vydání zprávy Winogradovy komise z vlády odstoupí.

Ne až tak kritické znění dokumentu mu však příliš nepomohlo. Barak tak proto váhá: odchod labouristů z administrativy by znamenal předčasné volby, které by podle nynějších průzkumů vyhrál Likud, v čele s bývalým premiérem Benjaminem Netanjahuem. 

Totální selhání

Ačkoliv je však k Olmertovi finální verze vstřícnější, než se čekalo, přesto je stále dost tvrdá. Izraelské politické vedení i armáda podle komise zcela selhaly jak při vedení války, tak při ochraně civilní populace před raketovými útoky.

Během války bylo zabito více než 1200 Libanonců, převážně civilistů. Na izraelské straně zemřelo 44 civilistů a 119 vojáků. Jak Hizballáh, tak Izrael obvinily humanitární organizace z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

 

Právě se děje

Další zprávy