Hamás žádá Izrael o příměří. Marně

Roman Gazdík
20. 12. 2007 13:47
Izrael pokračuje v útocích na Gazu
Každodenní realita života na okupovaných územích.
Každodenní realita života na okupovaných územích. | Foto: Reuters

Jeruzalém - Palestinská islamistická organizace Hamás znovu požádala Izrael o příměří. Informuje o tom televize Al-Džazíra.

"Stojíme za svou původní nabídkou ohledně příměří založeného na vzájemném ukončení útoků všemi stranami," řekl Al-Džazíře mluvčí islamistické organizace Ghazí Hamad.

"Náš přístup se nezměnil. Jsme připraveni zavázat se k příměří, ale stejně tak se Izrael bude muset zavázat k ukončení svých razií a zabíjení Palestinců," dodal.

Stejnou nabídku učinil tento týden v telefonickém rozhovoru s izraelským žurnalistou Sulejmanem Šafím i vůdce Hamásu v Gaze a odvolaný palestinský premiér Ismaíl Haníja. 

Izrael se zaměřil na zabíjení členů Islámského džihádu. Ten je zodpovědný za většinu raketových útoků na izraelské území.
Izrael se zaměřil na zabíjení členů Islámského džihádu. Ten je zodpovědný za většinu raketových útoků na izraelské území. | Foto: Reuters

Jednat? Jen s Abbásem

Izrael však jakékoliv jednání s Hamásem, který vyhrál volby v lednu 2006, odmítá.

"Naším partnerem pro dialog je legitimní palestinská vláda," citoval deník New York Times mluvčího izraelské vlády Marka Regeva.

Tedy vláda, kterou jmenoval palestinský prezident z konkurenčního hnutí Fatah Mahmúd Abbás poté, co Hamás v červnu tohoto roku obsadil Gazu.

Podle Regeva není možné s Hamásem jednat, dokud neuzná Izrael, nevzdá se násilí a neakceptuje předešlé dohody mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou.

Hamás odmítá Dohody z Osla, na kterých je současný mírový proces založen. Ve své zakládací chartě volá po zničení Izraele, je ochoten však jednat o jeho uznání, pokud se židovský stát stáhne ze všech okupovaných palestinských území, které zabral roku 1967.

Mluvčí Hamásu Hamad ale popřel mediální spekulace, že se Hamás nyní snaží zatlačit na jiné palestinské ozbrojené skupiny, aby přestaly svými podomácku vyrobenými raketami útočit na izraelské území.

Ismaíl Haníja, odvolaný palestinský premiér.
Ismaíl Haníja, odvolaný palestinský premiér. | Foto: Reuters

Bomby proti raketém

Haníja tvrdí, že mu v tvrdším přístupu vůči těmto skupinám brání izraelské nálety a tankové útoky.

Při dalším z nich ve čtvrtek podle listu Haaretz zemřeli čtyři Palestinci. Dva z nich byli členové organizace Islámský džihád, která je zodpovědná za nejvíce palestinských raketových útoků.

Palestinci mezitím vypálili do Izraele dalších šest raket, pět přistálo v polích, poslední dopadla na střechu základní školy. Nikdo nebyl při útocích zraněn, přibližně deset dětí však utrpělo šok.  

Velkou pozemní i vzdušnou ofenzivu v Gaze Izrael rozpoutal na začátku týdne.

V pondělí večer a v úterý ráno při ní zahynulo jedenáct Palestinců. Devět z nich patřilo k Islámskému džihádu. Zabit byli i Madžed Harazin, nejvyšší polní velitel organizace.

Výstavba na palestinských územích? Kvůli ekologům

Britský deník Daily Telegraph také ve čtvrtek oznámil, že Izrael navzdory mezinárodnímu tlaku plánuje vybudovat nové město pro své osadníky na okupovaném palestinském Západním břehu Jordánu.

Izraelský ministr pro bytovou výstavbu Zeev Boim potvrdil, že se plánuje výstavba 10 000 nových bytů, což by z plánovaného města učinilo vůbec největší izraelskou osadu na palestinských územích.

Podle Boima je v Jeruzalémě nedostatek bytů a novou výstavbu západně od Jeruzaléma (tedy na izraelském území) zakázali ekologové. Proto se podle něj musí stavět na územích patřících Palestincům. 

 

Právě se děje

Další zprávy