Periskop: NSA musela stranou, zatkli Justina Biebera

Zahraničí Kateřina Vítková Michal Žák Zahraničí, Kateřina Vítková, Michal Žák
Aktualizováno 24. 1. 2014 14:04
Pátek 24. ledna: Zprávy ze světa v rychlém přehledu
Foto: Aktuálně.cz

Kongresmanka na vedlejší koleji

Zpráva, že policie v americkém Miami Beach zatkla kanadského zpěváka Justina Biebera, obletěla ve čtvrtek celý svět. Ostudu si při té příležitosti uřízla americká televize MSNBC.

Kvůli informaci, že miláček milionů náctiletých dívek skončil za mřížemi kvůli jízdě v opilosti, přerušila v půli věty bývalou demokratickou kongresmanku Jane Harmanovou, která v živém rozhovoru mluvila o tajné službě NSA.

Hollande ve Vatikánu

Papež František v pátek ve Vatikánu přijal francouzského prezidenta Françoise Hollanda. Soukromá audience v papežském paláci proběhla bez přítomnosti médií.

Třaskavých témat k diskusi mohlo být podle agentury APA několik. Kromě legalizace homosexuálních sňatků církev kritizuje i francouzské plány na zjednodušení rozvodů nebo na legalizaci eutanazie.

Média si všímají hlavně toho, že se dlouho naplánovaná audience uskutečnila v době, kdy se na Hollanda valí podezření, že podváděl svou partnerku a první dámu Francie Trierweilerovou. Prezidentovo soukromí ale zřejmě tématem schůzky nebylo.

Nebezpečný sport

Pro Evropana naprosto běžné činnosti jsou v mnoha koutech světa nebezpečnou hrou o život.

Svědčí o tom případ z východu Afghánistánu, kde ozbrojenci postříleli pět chlapců, kteří na hřišti hráli volejbal. "Útočníci, kteří nepochybně patří k ozbrojené opozici, z místa činu uprchli," prohlásil mluvčí guvernéra provincie Laghmán.

Důvody nejsou jasné, ale za činem podle něj stojí islamistické hnutí Tálibán. Ten totiž sport odmítá, o čemž svědčí případ z minulého týdne, kdy fotbalové hřiště v provincii Kandahár zasáhla raketa vypálená zřejmě radikály.

Kim s olivovou ratolestí

Je to taková hra. Jeden týden Severní Korea vyhrožuje svému jižnímu sousedovi válkou a smetením z povrchu zemského, druhý vybízí ke smíru.

Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy stalinistický režim poslal do Soulu otevřený dopis. Jižní Korea ho ale odmítla s tím, že přišel jen pár dnů před tradičním vojenským cvičením s USA.

Dá se tak očekávat, že mladý Kim Čong-un opět začne chřestit zbraněmi.

Další poprava

Polemika kolem nového barbiturátu, jenž byl začátkem ledna použit k popravě, ještě neutichla, ale úřady ve Spojených státech to nijak netrápí.

Ve státě Oklahoma jej přesto použili opět. Absolutní trest byl vykonán nad brutálním 52letým vrahem Kennethem Hoganem, který v cele smrti strávil 27 let.

Minulý týden pro změnu použili v Ohiu jinou směs jedů, které ale odsouzenému způsobily pomalou a bolestivou smrt. Za to úřady sklidily kritiku.

Soud s Krejčířem až na podzim?

Radovan Krejčíř měl stanout před soudem v jihoafrickém Johannesburgu, ale nestalo se tak.

O odročení případu, v němž se seychelský občan českého původu zodpovídá z pokusu o vraždu a únos, požádala sama prokuratura, a to rovnou na březen.

Podle státního zástupce Louise Mashiana potřebuje policie více času na vyšetřování. Proces má pokračovat 24. února, ale vzhledem k předchozímu vývoji je to velmi nepravděpodobné.

 

Právě se děje

Další zprávy