Periskop: Vánoční strom pro papeže vyrostl v Bavorsku

Michal Žák Kateřina Vítková Zahraničí Michal Žák, Kateřina Vítková, Zahraničí
Aktualizováno 18. 11. 2013 16:32
Pondělí 18. listopadu: Zprávy ze světa v rychlém přehledu.
Foto: Aktuálně.cz

Strom pro papeže

Vánoční strom pro papeže Františka, který bude o svátcích zdobit Svatopetrské náměstí, vyrostl v bavorském městečku Waldmünchen, jen několik kilometrů od českých hranic.

Informovala o tom katolická zpravodajská agentura Kathpress. Strom se slavnostně rozsvítí během generální audience 13. prosince.

Od roku 1982 dodržuje Vatikán tradici, že každý rok dodá vánoční strom ke chrámu svatého Petra jiná země. Tentokrát však výjimečně už podruhé padla volba na Waldmünchen.

Tucet trestů smrti

V Iráku popravili dalších 12 lidí odsouzených k trestu smrti za terorismus. Podle agentury AFP se tak stalo přes naléhavé mezinárodní výzvy, aby irácké úřady od této praxe upustily.

"Včera (v neděli) jsme popravili 12 odsouzenců. Všichni byli shledáni vinnými z terorismu," citovala AFP nejmenovaného představitele irácké justice.

Od počátku letošního roku tak v této blízkovýchodní zemi popravili už 144 lidí.

 

Hrdina ulice

Ve filmech hraje tvrďáky, ale v reálném světě americký akční hrdina Steven Seagal ukázal, že má srdce na správném místě. V Bukurešti adoptoval jednoho z pouličních psů, sedmiměsíční černé štěně.

Rumunský parlament v září schválil zákon, který umožňuje utratit toulavé psy. Příčinou byla smrt čtyřletého chlapce, kterého v hlavním městě k smrti pokousala smečka psů.

Konec života v ústraní?

Údajný válečný zločinec Michael Karkoc, který je podezřelý, že se za druhé světové války jako velitel nacistických jednotek SS podílel na vyvraždění polské vesnice, a posledních 70 let žil v USA, musí čelit dalším usvědčujícím důkazům.

Agentura AP zveřejnila informace o svědectví muže, který prohlásil, že nyní 94letý Karkoc útok na vesnici osobně nařídil.

Německý prokurátor doporučil Karkoce obžalovat z vraždy. Karkocova rodina obvinění z válečných zločinů dál odmítá.

Zadržovaný mikrobiolog

Izrael už tři roky tajně vězní údajného experta teroristické sítě Al-Káida na biologické zbraně.

Sámir Barak podezřelý, že chystal útok proti Izraeli, uvedla agentura Reuters na základě soudních dokumentů.

Studoval mikrobiologii v Pákistánu a prošel vojenský výcvik v Afghánistánu. V roce 2001 ho prý do řad Al-Káidy naverboval Ajmán Zavahrí, který nyní toto teroristické uskupení vede.

Hrdina ulice

Ve filmech hraje tvrďáky, ale v reálném světě americký akční hrdina Steven Seagal ukázal, že má srdce na správném místě.

V  Bukurešti adoptoval jednoho z pouličních psů, sedmiměsíční černé štěně.

Rumunský parlament v září schválil zákon, který umožňuje utratit toulavé psy. Příčinou byla smrt čtyřletého chlapce, kterého v Bukurešti k smrti pokousala smečka psů.

 

Z vazby se jen tak nepodívají

Ruský soud začal podle očekávání prodlužovat vazbu třem desítkám aktivistů Greenpeace. Jako první rozhodl o Australanu Colinu Russellovi, který si za mřížemi pobude minimálně do 24. února.

Moskva chtěla posádku lodi Arctic Sunrise soudit za pirátství, později přečin přehodnotila na výtržnictví. Pustit ekology nehodlá ani navzdory výzvám Západu.

 

Miliarda pro Filipíny

Mezinárodní banky Filipínám přislíbily úvěr v hodnotě miliardy dolarů (20 miliard Kč) na obnovu oblastí zničených tajfunem Haiyan.

Agentura AFP informovala, že rovným dílem po 500 milionech přispějí Světová banka a Asijská rozvojová banka (ADB).

Světová banka zároveň upřesnila, že ve prospěch filipínské vlády otevřela na její žádost konto, z něhož může vyčerpat až 500 milionů dolarů. ADB slíbila stejnou částku již minulý týden.

Oxid uhelnatý zabil dva horníky

Oxid uhelnatý, který se náhle objevil ve zlatém dole v americkém státě Colorado, zabil dva horníky a dalších 20 přiotrávil.

Smrtící plyn vnikl do důlní šachty po malém výbuchu, jehož příčina se vyšetřuje.

Těla policistů

V provincii Kandahár v jižním Afghánistánu se našlo šest bezhlavých těl, která patřila uneseným policistům.

Policisté podle místních úřadů zmizeli před několika dny v sousední provincii Zábul, kde je unesli ozbrojenci radikálního hnutí Tálibán, napsala agentura AP.

Hnutí Tálibán opakovaně varovalo Afghánce, aby nevstupovali do armády či policie.

Šavle ze zlata

Za více než 1,2 milionu dolarů (asi 24 milionů korun) se ve Francii v neděli vydražila vzácná šavle považovaná za "historické svědectví" vzniku moderní Saúdské Arábie.

Šavle je vyrobena ze čtyřiadvacetikarátového zlata a oceli s rukojetí ze slonoviny a dlouhou zahnutou čepelí, informovala AFP.

Zbraň daroval saúdskoarabský král Abdal Azíz bin Saúd afghánskému princi Ahmadu Šáhovi Chánovi při příležitosti založení království Saúdská Arábie 5. května 1932.

 

Právě se děje

Další zprávy