Periskop: Vladimire, ukonči to, píše McCartney Putinovi

Kateřina Vítková Michal Žák Zahraničí Kateřina Vítková, Michal Žák, Zahraničí
14. 11. 2013 15:18
Čtvrtek 14. listopadu: Zprávy ze světa v rychlém přehledu.
Foto: Aktuálně.cz

Poslankyně v kalhotách

Turecké poslankyně mohou chodit do parlamentu v kalhotách. Zrušení zákazu nošení kalhot odhlasoval ve středu večer zákonodárný sbor.

Zásluhu na schválení zákona má zejména poslankyně Safak Paveyová z hlavní opoziční Lidové republikánské strany (CHP), která problém odívání zmínila v souvislosti s debatou o šátcích.

Paveyová, která je poslankyní od roku 2011, má protézu nohy a žádala parlament již několikrát, aby jí povolil nosit kalhoty. Změnu nyní navrhla Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a opoziční strany zrušení zákazu podpořily.

Půl milionu uprchlíků

Ze západosúdánské oblasti Dárfúr letos kvůli bojům mezi povstalci a vojskem podle OSN uprchlo 460 000 lidí. V květnu organizace uváděla, že boje vyhnaly na 300 000 lidí.

Lidé prchají před kmenovými násilnostmi a boji mezi vojáky a ozbrojenými skupinami.

Boje v Dárfúru začaly roku 2003. Proti vládě tehdy povstala hnutí nespokojená s přehlížením problémů černošského obyvatelstva ve prospěch Arabů.

McCartney píše Putinovi

Za propuštění aktivistů Greenpeace lobbuje u ruského prezidenta Vladimira Putina i Paul McCartney.

Člen legendárních The Beatles mu už v půli října napsal dopis. "Vladimire, miliony lidí v desítkách zemí by byly velmi vděčné, kdybyste zasáhl a ukončil tuto záležitost," cituje z něj agentura RIA Novosti.

Třicítka lidí byla zadržena v září poté, co loď Arctic Sunrise údajně napadla ropnou plošinu v Barentsově moři. Moskva je proto viní z pirátství.

Špatná čísla stála policistu místo

Filipínská policie podle CNN vyhodila důstojníka, který média před pár dny zpravil, že si supertajfun Haiyan podle všeho vyžádal až 10 000 mrtvých.

"Když měli policisté odhady (obětí), měli je poslat Národnímu centru pro katastrofy, které by je ověřilo a oficiálně vydalo," vysvětlil mluvčí Alan Purisima.

Úřady později bilanci snížily odhady na 2500 mrtvých. Doposud se podařilo z trosek vyprostit 2357 těl, 77 lidí je stále pohřešováno.

Kněz unesen

Zatím neznámí pachatelé unesli v noci na severu Kamerunu francouzského kněze.

Podle Paříže se Georges Vandenbeusch rozhodl dobrovolně zůstat ve vysoce rizikové oblasti, kde operuje nigerijská povstalecká skupina Boko Haram.

Netanjahu varuje před dohodou

Zatímco mezinárodní společenství doufá v co nejrychlejší vyjednání kompromisu o íránském jaderném programu, Izrael pokračuje ve varováních.

Premiér Benjamin Netanjahu zopakoval, že "špatná dohoda" může vést k válce. Zmírnění sankcí, jimž Teherán čelí, by podle něj znamenalo, že režim získá až 40 miliard dolarů.

"Írán je pod obrovským ekonomickým tlakem a výhoda je na straně těch, kteří na něj tlačí. Není důvod se toho vzdávat, a to navzdory tvrzením Íránu," nechal se slyšet.

Ášúru odstartovaly atentáty

Iráčtí šíité slaví svůj nejvýznamnější svátek ášúra a míří do Karbaly. A sunnitští radikálové toho (jak již bývá zvykem) využili. Při dvou explozích jižně od Bagdádu zemřelo nejméně osm poutníků.

Ášúrá je pro šíity připomínkou tragické bitvy z roku 680, kdy zahynul vnuk proroka Mohameda Husajn a jeho spojenci. Šíité si událost připomínají známými obřady, při nichž se muži bičují řetězy na znamení zoufalství.

Poslední zhasne?

Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) během koaličních rozhovorů o budoucí německé vládě prosazuje, aby státy, které nezvládají plnit své rozpočtové povinnosti, odešly z eurozóny.

CDU i SPD požadavek odmítají, pro kancléřku Angelu Merkelovou to ale podle serveru znamená, že sesterská CSU ani v budoucnu nehodlá přistoupit na její proevropský kurz.

Snad by nakonec Němci nezůstali v eurozóně sami...

Vrahové na svobodě

Soud v Haagu předčasně pustil na svobodu dvojici bosenských Srbů, kteří pykali za mřížemi za zločiny z války v Bosně v letech 1992 až 1995.

Darko Mrdja byl odsouzen k 17 rokům žaláře za zabití více než 200 lidí. To Dragan Nikolič byl počátkem listopadu 1994 vůbec prvním obžalovaným ICTY. Za vraždy a mučení muslimských civilistů dostal 20 roků. Oba si odseděli dvě třetiny trestů.

 

Právě se děje

Další zprávy