Hlavní skupina syrské opozice odmítá jednat v Ženevě

ČTK ČTK
13. 10. 2013 13:59
Neúčast na strategickém jednání oznámil podle agentury AFP šéf Syrské národní rady
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Bejrút - Nejvýznamnější skupina syrské opoziční koalice se nezúčastní mírové konference o řešení syrské krize označované jako Ženeva 2. Rusko a Spojené státy tam chtějí v polovině listopadu nalézt politické řešení syrského konfliktu.

Neúčast na strategickém jednání oznámil podle agentury AFP šéf Syrské národní rady (SNC), která sdružuje "jestřáby" opozice a tvoří ji zejména vlivné muslimské bratrstvo.

Šéf SNC George Sabra zároveň pohrozil vystoupením z Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF), jestliže se tato zastřešující koalice konference zúčastní. Sabra připomněl, že NCSROF podmínila svou účast na takové konferenci odstoupením prezidenta Bašára Asada.

"SNC, která je největším politickým blokem v rámci koalice (NCSROF), se pevně rozhodla, že do Ženevy nepojede vzhledem k aktuálním poměrům (v Sýrii)," řekl Sabra telefonicky agentuře AFP. "To znamená, že nezůstaneme v koalici, jestliže ta tam pojede," dodal.

Na upořádání mírové konference pod názvem Ženeva 2 se ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s ministrem zahraničí USA Johnem Kerrym dohodli v polovině září. Šéf ruské diplomacie v dané souvislosti řekl, že je třeba přimět k účasti na konferenci syrskou opozici. "Aby se konference mohla sejít, je nejdřív zapotřebí přesvědčit (syrskou) opozici o nutnosti zúčastnit se. A je možná načase používat místo výrazu 'přesvědčit' jiné sloveso - k účasti na konferenci je třeba ji přinutit," prohlásil Lavrov.

 

Právě se děje

Další zprávy