Periskop: Snowden může být v klidu, ujišťuje Putin

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
Aktualizováno 4. 9. 2013 22:06
Středa 7. září: Zprávy ze světa v rychlém přehledu.
Foto: Aktuálně.cz

Nevydáme ho

Whistleblower Edward Snowden, jenž svět zpravil o rozsahu špehování amerických tajných služeb, je sice "zvláštní chlapík", ale v Rusku se může cítit bezpečně. "Spojeným státům ho nevydáme," ujistil ve středu prezident Vladimir Putin.

Právě kauza někdejšího technika CIA a NSA poměrně zásadním způsobem ovlivnila vztahy Kremlu a Bílého domu. Barack Obama kvůli udělení azylu dokonce zrušil plánovanou schůzku, která se měla uskutečnit během nadcházejícího summitu G20 v Petrohradu.

McCain prohrál

John McCain, republikánský senátor z Arizony a někdejší prezidentský kandidát, způsobil ve Spojených státech rozruch. Jednoho z nejhlasitějších zastánců vojenské intervence v Sýrii totiž fotoreportérka listu The Washington Post během jednání v Senátu přistihla, jak na telefonu hraje karty.

"Nejhorší je, že jsem prohrál!" vtipkoval politik na Twitteru s tím, že to bylo více než tři hodiny po začátku schůzky. Radost mu tak mohlo udělat alespoň to, že rezoluce prošla.

Devět milionů "follouňů"

Stačilo necelého půl roku, aby twitterové účty hlavy katolické církve sledovalo přes devět milionů lidí. Založil jej Benedikt XVI., posléze správu profilu @Pontifex převzal nový papež František.

Kromě angličtiny pontifik tweetuje ve španělštině, italštině, portugalštině, francouzštině, latině, němčině, polštině a arabštině.

A byla tma...

Přes dvě třetiny Venezuely postihl v úterý obří výpadek elektřiny. Blackout zapříčinil, že nefungovaly semafory ani zásobování vodou.

Světla pohasla ve 14 z 20 venezuelských států. Prezident Nicolás Maduro jako již několikrát v minulosti obvinil z útoku na rozvodnou síť pravicovou opozici, která ale jeho slova označila za "pohádku".

Násilí na vzestupu

Sektářské násilí v Iráku si vyžádalo další obětí. Ozbrojenci zabili jižně od Bagdádu šestnáct členů jedné šíitské rodiny. Mezi mrtvými je nejméně pět dětí a tři ženy.

Útoků v neklidné zemi letos opět přibývá. Jen během července při nich zemřelo přes 1000 lidí, tedy nejvíce za posledních pět let.

Porno v parlamentu

Není tomu tak dávno, co premiér David Cameron nastínil plán, jenž by Brity celoplošně odstřihl od internetového porna.

Nyní vyšlo najevo, že weby s lechtivým obsahem jsou podle všeho více než oblíbené i mezi tamními zákonodárci a jejich spolupracovníky.

Správci parlamentní sítě podle BBC jen loni zaznamenali přes 300 tisíc pokusů o přístup na stránky s obsahem pro dospělé. Dodejme, že v parlamentu pracuje celkem na 5000 lidí.

Vyšetřovatelé umučili podezřelého

Čínští vyšetřovatelé podle agentury AFP při výslechu utopili podezřelého. Snažili se z něj dostat přiznání ke korupci.

Když vzdoroval, svlékli ho donaha a několikrát potopili do vany s ledovou vodou. Přestali, až když se přestal bránit, napsal list Beijing Times. Po převozu do nemocnice ale zemřel.

Jasnovidec Shakespeare

Král Richard III., jenž vládl Anglii v letech 1483 až 1485, měl ve střevech červovité parazity. Vědci to zjistili z jeho kosterních ostatků, které se loni podařilo najít pod parkovištěm v Leicesteru.

William Shakespeare tak byl podle všeho blíž realitě, než sám tušil. Královna Markéta totiž Richarda v jeho dramatu prokleje slovy "Červ svědomí ti stále hlodej v duši!".

Za vlast by zemřel každý dvacátý

Jen 55 procent Američanů by bylo ochotno zemřít pro svoje děti, napsala ČTK s odvoláním na časopis Vanity Fair.

Podobný záměr by v případě jejich životního partnera ale bylo připraveno splnit již jen 12 procent z nich a za vlast by jich padlo jen pět procent.

A pokud by si mohli vybrat z mrtvých celebrit, pak by si nejvíce respondentů přálo oživnutí britské princezny Diany.

 

Právě se děje

Další zprávy