Periskop: Fidel Castro v tichosti slaví 87. narozeniny

Zahraničí Michal Žák Kateřina Vítková Zahraničí, Michal Žák, Kateřina Vítková
13. 8. 2013 16:28
Úterý 13. srpna: Zprávy ze světa v rychlém přehledu.

Castro slaví narozeniny

Bez pompézních oslav autokratů, bez veřejných proslovů, v klidu a v ústraní slaví své 87. narozeniny bývalý kubánský prezident Fidel Castro.

Veřejně se na jeho počest konal pouze jediný koncert, sám Castro se mezi lidmi zřejmě neobjeví. Před kamery se letos postavil jen třikrát.

Kolem Fidelova zdravotního stavu panuje řada otázek, oficiálně publikované fotografie ukazují shrbeného starého muže, který se příliš nepodobá vzpřímenému energickému revolucionáři.

Pasažéři dostali zaplaceno

Někteří z pasažérů, které v červnu inkognito svezl v taxíku norský premiér Jens Stoltenberg, dostali zaplaceno.

Norská dělnická strana potvrdila, že 5 ze 14 pasažérů dostalo po 500 norských korunách. To v přepočtu představuje asi 64 eur.

Pasažéři sice byli požádáni, aby se zúčastnili natáčení videa, údajně ale netušili, co to bude zahrnovat. Premiér uvedl, že chtěl slyšet názory skutečných voličů.

Epidemie cholery v Afghánistánu

Na severovýchodě Afghánistánu propukla epidemie cholery. Jedna mladá žena již nemoci podlehla, dalších zhruba 100 pacientů je údajně v kritickém stavu. Podle agentury AP se celkem nakazilo 1492 lidí.

Epidemie postihla horskou obec Chappa v provincii Badachšán. Zdrojem infekce je kontaminovaný vodní zdroj, který zásobuje celé městečko pitnou vodou, sdělily úřady.

"Epidemie propukla před třemi dny a omezuje se výhradně na jednu obec, která byla dána do karantény," uvedl mluvčí badachšánského guvernéra Abdul Marúf Rásik. "Všichni infikovaní jsou v lékařské péči, léčení takovýchto chorob ale není snadné," dodal. Podle Rásika bylo 36 pacientů v nejvážnějším stavu převezeno do nemocnice v provinční metropoli Fajzábádu.

Chirurg pozřel pacientův heroin

Chirurg z ruské Sibiře ukradl z žaludku operovaného pacienta heroin v sáčku. Než ho stačila zatknout policie, heroin požil. Při zatčení byl chirurg pod vlivem drogy.

Lékař v Bogotolu na východě Ruska operoval osobu podezřelou z pašování heroinu v žaludku. Podle policie byl u lékaře při osobní prohlídce nalezen ukradený sáček s asi pěti gramy heroinu. Při zatčení byl chirurg pod vlivem drogy, část kontrabandu tedy ještě stačil zkonzumovat.

Podle úřadů čelí chirurg obvinění z krádeže drogy a z jejího nezákonného pořízení a držení. Hrozí mu až 15 let vězení.

Útok přerušil dodávky ropy

Neznámí ozbrojenci zaútočili na ropovod, jímž proudí surovina ze severoiráckého Kirkúku do tureckého středomořského přístavu Ceyhan.

Po výbuchu nálože byla dodávka ropy na této trase přerušena, oznámila agentura Reuters s odvoláním na irácké zdroje. Ropa přestala proudit potrubím zhruba kolem 04:30 SELČ.

Ropovod z Kirkúku do Ceyhanu se v minulosti opakovaně stal terčem útoků. V květnu byl transport ropy touto trasou přerušen nejméně dvakrát během jednoho týdne. Časté jsou na této trase také technické problémy.

Košer z laboratoře ano, ale...

Minulý týden vzbudil pozdvižení hamburger z masa, které vyrostlo v laboratoři, a to z kmenových buněk hovězího.

Řadu otázek vyvolal i mezi náboženskými komunitami. V Izraeli tak například řešili, zda je maso košer. Názory se podle serveru Ynetnews různí. Podle některých by musely kmenové buňky pocházet ze skotu, jenž byl poražen rituálním způsobem.

Obdobné názory zaznívají i z komunity muslimů, kteří rovněž pochybují, že by šlo o halál maso. Karbanátek z laboratoře prý není vhodný ani pro hinduisty.

Jednání o Sýrii nejdříve v říjnu

"Je nezbytně nutné co nejdříve v Ženevě uspořádat mírovou konferenci," prohlásil koncem července v souvislosti se Sýrií generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Ukazuje se ale, že všichni o ní mluví, všichni ji chtějí, reálné datum konání je v nedohlednu. Rusko nyní odhaduje, že by se mohla uskutečnit někdy v říjnu. Původně se přitom měla konat už v červnu.

Mrtvých v bezmála 2,5 roku trvající občanské válce přitom přibývá. Je jich už více než 100 000.

 

Právě se děje

Další zprávy