Periskop: Čech zůstane v indické vazbě aspoň do neděle

Zahraničí Kateřina Vítková Michal Žák Zahraničí, Kateřina Vítková, Michal Žák
9. 8. 2013 16:42
Pátek 9. srpna: Zprávy ze světa v rychlém přehledu.

Eiffelovu věž opět evakuovali

Eiffelova věž byla v pátek odpoledne kvůli bombové hrozbě kompletně evakuována. Informovala o tom agentura Reuters. Světoznámá pařížská památka bývá v souvislosti s falešnými hrozbami evakuována několikrát do roka.

Věž vysoká 324 metrů byla evakuována kolem 14:00 SELČ. Další podrobnosti policie nesdělila.

Eiffelovu věž, která je asi nejznámější dominantou francouzské metropole, ročně navštíví na sedm milionů lidí a na vrcholu turistické sezony až 30 000 lidí denně. Postavena byla v roce 1889 k příležitosti Světové výstavy v Paříži.

Mladík zůstavá ve vazbě v Indii

Devatenáctiletý Čech, který se v západoindickém státě Góa doznal k vraždě své o pět let starší české přítelkyně, zůstává v Indii ve vazbě.

Mladík byl ve středu zatčen a byla na něj uvalena čtyřdenní vazba. Hrozí mu až doživotní trest. Turistu už navštívil český konzul, který mu zprostředkoval právníka.

Česká republika nemá s Indií uzavřenou dohodu o vydávání občanů, která by umožnila vydání podezřelého do ČR. "Můžeme se nicméně pokusit dojednat speciální smlouvu konkrétně pro tento případ," dodala mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Německo děsí imigranti z Čečenska

Německo děsí příliv čečenských islamistů. Mezi rostoucím počtem žadatelů o azyl jsou i předáci islamistické teroristické skupiny Kavkazský emirát.

Podle německého deníku Die Welt se tito Čečenci do Spolkové republiky stále častěji dostávají přes Českou republiku. Německé úřady kvůli jejich přílivu začínají bít na poplach.

Podle německé kontrarozvědky žije už nyní v zemi okolo 200 stoupenců vůdce Kavkazského emirátu Doku Umarova, nejhledanějšího teroristy v Rusku, který nedávno pohrozil útoky na olympijské hry v Soči.

Hanobili vlajku, mají útrum

Rusko-americké vztahy mají další trhlinu. Členové americké rockové skupiny Bloodhound Gang mají na pět let zakázaný vstup do Ruska. Na vině je jejich baskytarista Jared Hasselhoff, který byl obviněn z hanobení ruské vlajky.

Na koncertě v ukrajinské Oděse si totiž minulou středu protáhl ruskou vlajku kalhotami.Ač se omluvil, hrozí mu až rok vězení. Hudebník má na pět let zapovězen i vstup na Ukrajinu.

Chlapci zachránil život klokan

Sedmiletému Australanovi zachránil život klokan. Chlapec se minulý víkend ztratil během rodinného pikniku v rezervaci na jihu Adelaide. Pod širým nebem tak musel strávit na místní podmínky poměrně chladnou zimní noc.

Policisté chlapce našli o 24 hodin později asi 500 metrů od místa, kde byl naposledy spatřen. Vypověděl, že trhal květiny, když v tom k němu přišel klokan a začal mu žrát z ruky. Poté vedle něj usnul a tím ho pravděpodobně udržel v teple.

"Jsou pro vás moc drahé"

Populární americká moderátorka Oprah Winfreyová tvrdí, že se při poslední návštěvy Švýcarska stala obětí rasismu.

Zaměstnankyně luxusního curyšského butiku s kabelkami ji prý odmítla obsloužit s tím, že "jsou pro ni moc drahé". Winfreyová přitom s miliardovým jměním patří mezi nejbohatší ženy světa. Majitelka obchodu se brání tím, že šlo o pouhé nedorozumění. Prodavačka prý neumí moc dobře anglicky.

Prohlášení přišlo nedlouho poté, co Švýcarsko čelí kritice za chystané vykázání žadatelů o azyl z veřejných prostor. Krok, jenž má údajně zabránit konfliktům s místními, chtějí zavést radnice některých měst.

Utopených v Polsku přibývá

Vlna veder, která sužuje notnou část Evropy, si v Polsku vyžádala neobvykle vysoký počet mrtvých. Podle policie se tam od počátku července utopilo 180 lidí.

Zatím nejtragičtějším letošním případem je neštěstí z minulého úterý, kdy ve vesnici ve středním Polsku při koupání v řece zahynuly čtyři děti ve věku od sedmi do patnácti let.

Vlaky už jezdí bez omezení

Slovenské železnice ráno obnovily provoz na trati z Bratislavy do Česka. Požár, kvůli němuž byly vlaky od čtvrtečního odpoledne zastaveny, už hasiči hasiči pod kontrolu.

S plameny na místě bojovalo přes 100 hasičů, podle policie požár zřejmě způsobila právě jiskra od některého z projíždějících vlaků.

 

Právě se děje

Další zprávy