Periskop: Obamu zastínily v Bílém domě Bushovy ponožky

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
17. 7. 2013 16:07
Středa 17. července: Zprávy ze světa v rychlém přehledu

* Zajímá vás dění ve světě a přitom nemáte čas sledovat průběžně celý den zahraniční agentury a zpravodajské servery? Pak právě jako servis pro vás nabízíme na jednom místě vybrané několikavěté zprávy, které by vám měly poskytnout obrázek o tom zajímavém i důležitém, co se dnes ve světě odehrálo. Nečiníme si ambici dodat úplný přehled veškerého světového dění, chtěli bychom ale, aby vás bavil a byl pro vás užitečným průvodcem.

Královna posvětila homosexuální sňatky

Foto: Aktuálně.cz

Sňatkům jedinců stejného pohlaví už na ostrovech nic nebrání. Královna Alžběta II. vyjádřila se zákonem, který je povoluje, formální souhlas, a norma tak začne platit v roce 2014.

První svatby gayů a leseb se očekávají na přelomu jara a léta příštího roku. Zákon umožní na území Anglie a Walesu gayům a lesbám uzavírat církevní i občanské sňatky, případně převést již uzavřená registrovaná partnerství na řádná manželství.

Carnajev jako rockstar

Foto: Aktuálně.cz

Obálka nového vydání amerického hudebního časopisu Rolling Stone způsobila poprask. Je na ní vyobrazen terorista Džochar Carnajev v póze rockové hvězdy. Fotografie pochází z jeho Twitteru.

V reakci na nové číslo se časopisu dostalo více než pěti tisíc nespokojených komentářů na Facebooku. Autorka textu, ke kterému ilustrace přísluší, strávila podle BBC dva měsíce rozhovory s Carnajevovou rodinou a přáteli.

Devatenáctiletý mladík je obžalovaný z přípravy dubnových útoků na cílovou rovinku maratonu v Bostonu. Svou vinu popírá.

Čekání na "Royal baby" nebere konce

Foto: Aktuálně.cz

Zástupy fotoreportérů čekají už týdny před londýnskou nemocnicí svaté Marie, kde má přijít na svět královský potomek.

A jelikož půjde o první dítě prince Williama a jeho manželky Kate, povyk nebere konce. Nikdo z novinářů přitom přesně neví, kdy se dítě narodí. První z termínů, o němž britský bulvár informoval, byl už v sobotu.

Základem je mít co nejlepší místo, aby šel pořídit nejlepší možný snímek.
Základem je mít co nejlepší místo, aby šel pořídit nejlepší možný snímek. | Foto: Reuters

Soudí se s bossem jakuzy

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska | Foto: Aktuálně.cz

Odvážná Japonka žaluje šéfa nebezpečného gangu Jamaguči-gumi, píše BBC. Po Keničim Šinodovi chce odškodné bezmála 3,5 milionu korun.

Peníze mají majitelce restaurace z Nagoje pokrýt ztrátu za výpalné, které musela dlouhých 12 let platit kriminálníkům z přidružené skupiny. Za "bezpečnost" jim v přepočtu zaplatila něco přes 2 miliony korun, soudí se i o odškodné.

Žena využila zákona z roku 2008, který stanovuje, že vůdci organizovaných zločineckých skupin mohou být souzeni za přečiny níže postavených příslušníků.

Další Cheney ve Washingtonu?

Foto: Aktuálně.cz

Liz, nejstarší dcera někdejšího viceprezidenta Dicka Cheneyho, by ráda nakoukla do politiky. Po měsících spekulací oznámila, že příští rok vyzve v republikánských primárkách současného senátora z Wyomingu Mikea Enziho.

Pozoruhodné je to přinejmenším z toho důvodu, že partaj obvykle boje o nominace - alespoň v případě voleb do Kongresu - nepořádá. Šestačtyřicetiletá Cheneyová tak bude po několika desetiletích prvním případem, napsal Talking Point Memo.

Nehandrkujme se

Vlajka Ruska
Vlajka Ruska | Foto: Aktuálně.cz

Vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy jsou důležitější než hašteření o tajné služby. V souvislosti s kauzou whistleblowera Edwarda Snowdena to podle agentury Reuters prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Američanovi, který stále v tranzitu moskevského letiště čeká, jak Kreml rozhodne o jeho žádosti o dočasný azyl, zároveň znovu vzkázal, že má skončit s poškozováním zájmů USA.

Obamu zastínily Bushovy ponožky

Foto: Aktuálně.cz

Když se obvykle potkají dva američtí prezidenti, je to událost.

Tentokrát se ale do popředí zájmu novinářů nedostali ani tak Barack Obama a George Bush starší, nýbrž ponožky druhého jmenovaného. Devětaosmdesátiletý republikán v pondělí v Bílém domě předvedl bílo-červené proužky.

Svojí "libůstkou" je ostatně někdejší nejmocnější muž planety znám. Německý Die Welt připomíná, že minulý měsíc při oslavě svých narozenin předvedl model se Supermanem. Na Southern Methodist University v Dallasu pro změnu udivil růžovými.

Americký exprezident George Bush starší si libuje v nezvyklých ponožkách. Prokázal to i během pondělní návštěvy Bílého domu.
Americký exprezident George Bush starší si libuje v nezvyklých ponožkách. Prokázal to i během pondělní návštěvy Bílého domu. | Foto: Reuters

Followerův ráj

Foto: Aktuálně.cz

V minulosti si je lidé kupovali, doba ovšem pokročila a nyní stačí mnohem méně, napsal server The Guardian. Vatikán nabízí "odpustky" těm věřícím, kteří budou například na Twitteru sledovat papeže Františka.

Arcibiskup Claudio Maria Celli ale varuje, že pouhé klikání u počítače nestačí. Je podle něj zapotřebí i pořádná dávka "staromódní víry", jako účast na církevních obřadech.

Nicméně jste-li hříšníci a chcete si o něco málo zkrátit čas v očistci, pak jděte sem: @Pontifex.

Půl roku poté

Foto: Aktuálně.cz

Teroristé z jemenské odnože Al-Káidy potvrdili smrt druhého muže ve své hierarchii - Saúdského Araba Saída Šihrího.

Stalo se tak půl roku poté, co o likvidaci jednoho ze zakladatelů Al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP) informovaly úřady v Saná. Šihrí zemřel koncem ledna při útoku amerického bezpilotního letounu.

 

Právě se děje

Další zprávy