Periskop: Mladý novinář natočil v Káhiře vlastní smrt

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
10. 7. 2013 16:00
Středa 10. července: Zprávy ze světa v rychlém přehledu

* Zajímá vás dění ve světě a přitom nemáte čas sledovat průběžně celý den zahraniční agentury a zpravodajské servery? Pak právě jako servis pro vás nabízíme na jednom místě vybrané několikavěté zprávy, které by vám měly poskytnout obrázek o tom zajímavém i důležitém, co se dnes ve světě odehrálo. Nečiníme si ambici dodat úplný přehled veškerého světového dění, chtěli bychom ale, aby vás bavil a byl pro vás užitečným průvodcem.

Egypťan natočil vlastní smrt

Foto: Aktuálně.cz

Pondělní boje u kasáren Republikánské gardy se staly osudnými i 26letému Ahmadu Samíru Ásimovi. Egypťan natáčel vojáky střílející na stoupence svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Muž v uniformě v jednu chvíli otočí zbraň směrem ke kameře a zmáčkne spoušť.

Jeden z editorů listu, pro nějž Ásim pracoval, deníku The Telegraph řekl, že zakrvácený fotoaparát s materiálem přinesl do redakce muž tvrdící, že jejich kolega byl zraněn. Později se ukázalo, že voják střelil fotografa přímo do čela a ten zemřel.

Dospělé rozhodnutí, chválil prezident

Foto: Aktuálně.cz

Na chilského prezidenta Sebastiána Piňeru se snesla vlna kritiky. Pochválil totiž 11letou školačku, která otěhotněla poté, co ji znásilnil partner její matky.

Dívka v televizním rozhovoru prohlásila, že si chce dítě nechat, což hlava státu vzápětí označila za "dospělé rozhodnutí". Ministra zdravotnictví prý požádal, aby na případ "osobně dohlédl".

V Chile jsou všechny potraty bez výjimky zakázány od dob diktátora Augusta Pinocheta. Případ nicméně rozpoutal debatu, zda nenastal čas to změnit.

Chorvati hledají válečné zločince

Foto: Aktuálně.cz

Chorvatsko poslalo Srbsku seznam 1557 lidí, které podezírá ze spáchání válečných zločinů. Dopustit se jich měli v letech 1991 až 1995.

Vláda v Bělehradě reagovala výzvou, aby Srbové zažádali úřady o kontrolu, zda nejsou mezi hledanými, napsal server Balkan Insight.

Srbské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že na seznamu jsou i jména lidí, kteří byli ze spáchání zločinů uznáni v nepřítomnosti.

Ředitel Fukušimy zemřel

Foto: Aktuálně.cz

Japonské úřady informovaly, že na rakovinu zemřel někdejší ředitel jaderné elektrárny Fukušima.

Osmapadesátiletý Masao Jošida stál v čele zařízení v době, kdy ho poničilo zemětřesení a následné vlny tsunami. Ředitel v elektrárně zůstal i poté a s malým týmem se pokusil minimalizovat škody.

Společnost TEPCO, která Fukušimu provozuje, odmítla, že by rakovina hrtanu jakkoliv souvisela s možným ozářením po neštěstí. Její mluvčí podle BBC upozornil, že radiace se na zdraví projeví nejméně po pěti letech.

Ramadán pro všechny

Foto: Aktuálně.cz

Saúdská Arábie pohrozila vyhoštěním všem cizincům, kteří by nehodlali na veřejnosti dodržovat postní měsíc ramadán.

"Nemuslimští obyvatelé království nesmí jíst nebo pít na veřejnosti během ramadánu, aby tak respektovali posvátnost ramadánu a city muslimů," citovala oficiální tisková agentura SPA z prohlášení ministerstva vnitra.

Postní měsíc pro muslimy v praxi znamená, že se musejí od úsvitu do soumraku zdržet jídla, pití, ale i cigaret či sexu.

A child walks near members of the Muslim community attending midday prayers at Strasbourg Grand Mosque in Strasbourg on the first day of Ramadan July 9, 2013. The Grand Mosque of Paris has fixed the first day of Ramadan as Wednesday, splitting with the French Council of Muslim Religion (Conseil Francais du Culte Musulman or CFCM), which determined it would begin on Tuesday. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: RELIGION) ATTENTION EDITORS : FRENCH LAW REQUIRES THAT THE FACES OF MINORS ARE MASKED IN PUBLICATIONS WITHIN FRANCE Published: Čec. 9, 2013, 1:52 odp.
A child walks near members of the Muslim community attending midday prayers at Strasbourg Grand Mosque in Strasbourg on the first day of Ramadan July 9, 2013. The Grand Mosque of Paris has fixed the first day of Ramadan as Wednesday, splitting with the French Council of Muslim Religion (Conseil Francais du Culte Musulman or CFCM), which determined it would begin on Tuesday. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: RELIGION) ATTENTION EDITORS : FRENCH LAW REQUIRES THAT THE FACES OF MINORS ARE MASKED IN PUBLICATIONS WITHIN FRANCE Published: Čec. 9, 2013, 1:52 odp. | Foto: Reuters

Kancelář Tálibánu se zavřela

Foto: Aktuálně.cz

Afghánský Tálibán po necelém měsíci uzavřel svůj úřad v Kataru. Prý dočasně.

Právě tam se přitom měla uskutečnit jednání se Spojenými státy. Islamisté rozhodnutí zdůvodnili tím, že Washington nesplnil sliby.

"Nejsme spokojeni s Američany, s vládou v Kábulu a všemi stranami, které k nám nebyly čestné," citovala agentura AFP nejmenovaného představitele radikálního hnutí.

Avizovaná jednání s USA přitom rozzlobily i afghánského prezidenta Hamída Karzáího.

 

Právě se děje

Další zprávy