Periskop: Everest je přelidněný, lidé čekají ve frontě

Michal Žák Michal Žák, Jana Černá
24. 5. 2013 16:58
Pátek 24. května: Zprávy ze světa v rychlém přehledu

* Zajímá vás dění ve světě a přitom nemáte čas sledovat průběžně celý den zahraniční agentury a zpravodajské servery? Pak právě jako servis pro vás nabízíme na jednom místě vybrané několikavěté zprávy, které by vám měly poskytnout obrázek o tom zajímavém i důležitém, co se dnes ve světě odehrálo. Nečiníme si ambici dodat úplný přehled veškerého světového dění, chtěli bychom ale, aby vás bavil a byl pro vás užitečným průvodcem.

OSN pod útokem 

Vlajka Afghánistán
Vlajka Afghánistán | Foto: Aktuálně.cz

Centrem afghánské metropole Kábulu otřásla v pátek série mohutných výbuchů. Podle svědků po nich byla slyšet střelba. K útoku se přihlásilo islamistické hnutí Tálibán.

Cílem útoku byly podle agentury Reuters kanceláře OSN a prostory využívané americkou bezpečnostní službou CIA.

"K výbuchu došlo poblíž nemocnice zpravodajské služby a sídla bezpečnostních jednotek," řekl agentuře AFP policejní mluvčí Hašmat Stanikzáí.

První exploze podle Reuters zazněla kolem 16. hodiny místního času (13:30 SELČ) a nad městem začala vzápětí stoupat oblaka dýmu. Reuters s odvoláním na svědky tvrdí, že výbuchy byly celkem čtyři.

Omezení prodeje alkoholu 

Vlajka Turecka
Vlajka Turecka | Foto: Aktuálně.cz

Turecký parlament v pátek přijal zákon, který v zemi značně ztíží přístup k alkoholu. Informovala o tom agentura AP.

Podle nových pravidel se alkoholické nápoje nebudou smět prodávat po 22. hodině, zcela zakázaná bude reklama na alkohol a na etikety lahví přibydou varování o zdravotních následcích jeho konzumace.

Vláda tvrdí, že zákon je motivován ohledy na zdraví obyvatel. Zastánci sekulárního státu ji ale obviňují, že jde o celospolečenské prosazování pravidel islámu, který konzumaci alkoholu zakazuje.

Zákon vstoupí v platnost poté, co ho podepíše prezident. Jeho podpis je však považován za formalitu.

Amatéři vytvářejí fronty

Vlajka Nepál
Vlajka Nepál | Foto: Aktuálně.cz

Zkušení horolezci si stěžují, že na nejvyšší horu světa Mount Everest se vydává stále více amatérů, a při cestě na vrchol se tak tvoří nebezpečné fronty, píše britský list The Guardian.

Dva norští horolezci pro deník popsali, že při svém závěrečném stoupání na špičku Mount Everestu z posledního výškového tábora strávili celé 2,5 hodiny čekáním ve frontě. Na některých místech prý vznikaly doslova chaotické scény, protože v rozmezí několika hodin se na vrchol chtělo dostat 100 lidí.

Fronty se podle Norů tvoří v kritických bodech pod nejpříkřejšími a technicky nejnáročnějšími úseky, způsobují je převážně jedinci bez zkušeností.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: repro Aktuálně.cz

Do skautu smí homosexuálové 

Vlajka USA
Vlajka USA | Foto: Aktuálně.cz

Po více než 100 letech existence schválili američtí skauti návrh, který jim bude umožňovat přijmout mezi řady svých svěřenců i ty, kteří se otevřeně hlásí k homosexualitě.

Zrušení starého pravidla bylo odsouhlaseno 61% většinou, hlasovalo 1400 zástupců Boy Scouts of America z celé země. Hlasování předcházela celostátní kampaň, kterou provázelo intenzivní lobbování jak aktivistů prosazujících práva homosexuálů, tak jejich odpůrců.

Podle CNN lze očekávat, že skautům po tomto rozhodnutí poklesne počet členů. Stejný scénář by ale podle televize zřejmě nastal i v opačném případě.

Skauti ve svém prohlášení ze čtvrtka upozorňují, že nové pravidlo se netýká vedoucích a dalších pracovníků organizace. Platit bude od 1. ledna 2014.

KLDR bude jednat o odzbrojení

Vlajka Severní Koreje
Vlajka Severní Koreje | Foto: Aktuálně.cz

Severní Korea vyjádřila ochotu obnovit rozhovory o jaderném odzbrojení. Vyslanec Čche Rjong-he při návštěvě Číny uvedl, že KLDR "je ochotna přijmout návrh čínské strany a zahájit dialog se všemi zúčastněnými stranami".

Současně však varoval, že mír na Korejském poloostrově stále není zaručen. Informoval o tom dnes zpravodajský server britské BBC s odvoláním na čínská média.

KLDR od šestistranných jednání, kterých se účastnila spolu s Čínou, Japonskem, Jižní Koreou, Ruskem a Spojenými státy, jednostranně odstoupila v roce 2008.

Heathrow se zastavilo

Foto: Aktuálně.cz

Airbus A319 společnosti British Airways na čas zastavil provoz jednoho z nejvytíženějších letišť světa - londýnského Heathrow.

Letoun totiž musel kvůli poruše nouzově přistát.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: British Airways

Padni komu padni

Foto: Aktuálně.cz

Ruský internetový cenzor Roskomnadzor si v minulosti došlápl na videoklipy Pussy Riot, encyklopedii Wikipedia či YouTube.

V pátek dočasně zablokoval sociální síť Vkontakte, kde je registrováno 210 milionů lidí a která je pro opozici vítaným nástrojem ke svolávání protestů. Za odstavení prý může lidská chyba.

Nejsme brána do pekel, zlobí se Manila

Foto: Aktuálně.cz

Americkému spisovateli Danu Brownovi se nedá upřít minimálně jedna věc - dokáže vyvolat nemalou kontroverzi.

Proti Šifře mistra Leonarda protestoval Vatikán, jeho nejnovější kniha Inferno pobouřila Filipínce. Metropoli Manilu, potýkající se s velkou bídou i kriminalitou, v ní totiž označil za "bránu do pekel". A to úřady v silně katolické zemi samozřejmě urazilo.

Velikonoce na Filipínách? Podívejte se:

Starosta Francis Tolentino podle serveru PhilStar napsal Brownovi dopis, v němž mu vzkazuje, že dřív, než bude zmiňovat Manilu "v některém ze svých příštích děl", rád ho městem provede.

Tím si ale naběhl u spousty Filipínců. "Zdá se, že ten, kdo nikdy nebyl v Manile, je Tolentino," napsal jeden z diskutérů.

Damašek chce do Ženevy

Foto: Aktuálně.cz

Ženeva bude už zanedlouho hostit mezinárodní konferenci o Sýrii.

A zástupci režimu prezidenta Bašára Asada se jí chtějí zúčastnit, byť doposud jakákoliv jednání odmítali.

"Damašek je v principu připraven zúčastnit se mezinárodní konference, aby Syřané sami našli řešení současné krize," zaznělo z ruského ministerstva zahraničí. Kreml patří k Asadovým nejbližším spojencům.

 

Právě se děje

Další zprávy