Periskop: Pančovaný alkohol zabil desítky Libyjců

Zahraničí Zahraničí
11. 3. 2013 17:13
Pondělí 11. března: Zprávy ze světa vážné i nevážné v rychlém přehledu

* Zajímá vás dění ve světě a přitom nemáte čas sledovat průběžně celý den zahraniční agentury a zpravodajské servery? Pak právě jako servis pro vás nabízíme na jednom místě vybrané několikavěté zprávy, které by vám měly poskytnout obrázek o tom zajímavém i důležitém, co se dnes ve světě odehrálo. Nečiníme si ambici dodat úplný přehled veškerého světového dění, chtěli bychom ale, aby vás bavil a byl pro vás užitečným průvodcem.

V Libyi zabíjel metanol

Foto: Aktuálně.cz

Problém s jedovatým metanolem má i muslimská Libye. Na severu Afriky zemřelo od soboty 38 lidí, kteří požili pančovaný alkohol. Dalších 378 lidí se podle tamního ministerstva zdravotnictví přiotrávilo. Konzumace alkoholických nápojů je v zemi zakázána, ovšem prodává se nelegálně. Ilegálně vyrobené lihoviny obsahující metylalkohol se prodávaly i v ČR, kde od loňského září zabily přes 40 lidí.

Rozhodněte se sami, radil Lavrov

Foto: Aktuálně.cz

Ačkoliv se před necelými třemi týdny stavěla Moskva do role potenciálního mediátora mezi syrskou vládou a rebely, první jednání ministra zahraničí Sergeje Lavrova s předákem opozice změně postoje příliš nenasvědčují.

"Nejdůležitější věcí je, aby Syřané o svém osudu a o osudu svých politických představitelů rozhodli sami, bez nátlaku ze zahraničí," prohlásil šéf ruské diplomacie po schůzce s Hajtámem Manaem, členem Národního koordinačního výboru pro demokratickou změnu.

"Situace v Sýrii se nelepší, ačkoliv všechny strany se shodly, že by mělo skončit násilí a začít dialog. Mnozí se však tomu snaží zabránit, včetně těch, kdo zvenčí poskytují podporu takzvané nesmiřitelné opozici," popíchl Lavrov země, které se staví proti prezidentu Bašáru Asadovi.

ICC stáhl žalobu, svědci se bojí o život

Foto: Aktuálně.cz

Mezinárodní trestní soud (ICC) stáhl obvinění vůči Francisi Muthaurovi, spolupracovníkovi nově zvoleného keňského prezidenta Uhury Kenyatty.

Prokurátorka Fatou Bensoudaová ho vinila ze zločinů proti lidskosti během povolebních násilností na přelomu let 2007 a 2008. Bensoudaová stažení žaloby vysvětlila nedostatkem pádných důkazů. "Někteří svědci byli příliš vyděšení, aby svědčili, další své výpovědi stáhli," řekla s tím, že další potenciální svědci byli buď zabiti, nebo zemřeli.

Na lavici obžalovaných by měl usednout i sám Kenyatta. Syn prvního keňského prezidenta podle žalobců organizoval etnické útoky proti stoupencům jeho rivala Raileho Odingy. Násilí si vyžádalo přes 1000 mrtvých.

Přípravy na volbu papeže vrcholí

Sto patnáct kardinálů mladších 80 let se ve Vatikánu usilovně chystá na úterní začátek konkláve. Za zavřenými dveřmi se účastní posledního zasedání generální kongregace, kde by si měli mimo jiné ujasnit, koho by rádi viděli na místě Benedikta XVI.

Jasného favorita tentokrát volba papeže nemá. "Bude se volit mezi dvěma, třemi, čtyřmi, dvanácti kandidáty. Teď nevíme vůbec nic. Musíme počkat přinejmenším na výsledky prvního volebního kola," citoval italský deník La Stampa lyonského arcibiskupa Philippa Barbarina.

Foto: Reuters

Sankce EU dopadly na další Íránce

Foto: Aktuálně.cz

Sankce Evropské unie by mělo pocítit dalších devět Íránců, mimo jiné šéf justice či ředitel státní televize. Ministři zahraničí sedmadvacítky se v Bruselu shodli, že jim kvůli porušování lidských práv zakáží cestování do zemí EU a zmrazí jim aktiva. Celkem tak seznam Íránců, vůči nimž Unie uplatňuje sankce, čítá už 87 jmen, napsala agentura AP.

Cvičení hrozbě války navzdory

Ačkoliv stalinistická KLDR vypověděla smlouvy o neútočení na jih a hrozí "totální válkou", začalo na jihu Korejského poloostrova každoroční vojenské cvičení jednotek Jižní Koreje a Spojených států.

Americká plavidla USS Lassen (DDG 82) a USS Fitzgerald (DDG 62) kotví v jihokorejském přístavu.
Americká plavidla USS Lassen (DDG 82) a USS Fitzgerald (DDG 62) kotví v jihokorejském přístavu. | Foto: Reuters

Soud s mrtvým se odkládá

Foto: Aktuálně.cz

Začátek procesu s tři roky mrtvým právníkem Sergejem Magnitskym se znovu odkládá, a to minimálně na konec příštího týdne. Vůbec první případ, kdy ruská justice soudí někoho zesnulého, byl odročen pro údajnou nepřipravenost soudem určených obhájců.

K masakru vojáků se hlásí Al-Káida

Foto: Aktuálně.cz

Za zabití bezmála šesti desítek vojáků, kteří před týdnem deportovali ze západoirácké provincie Anbár syrské uprchlíky, je zodpovědná irácká odnož Al-Káidy. "Ozbrojeným oddílům se podařilo v poušti provincie Anbár zlikvidovat konvoj irácké armády, který transportoval syrské vojáky a prorežimní policisty," uvádí se v prohlášení, které podle agentury AFP zveřejnili extremisté na svých internetových stránkách. Ministerstvo obrany přitom nejprve tvrdilo, že masakr provedla teroristická skupina, která pronikla do Iráku ze Sýrie.

 

Právě se děje

Další zprávy