Slovenské volby: potvrzen 17. červen

Tomáš Fránek
9. 2. 2006 12:25
Bratislava/Brno - Slovenští poslanci definitivně schválili konání předčasných voleb na 17. června.

Pro hlasovali všichni poslanci přitomní v Národní radě, o vládním návrhu na zkrácení volebního období se ani příliš nediskutovalo. A Slovensko se tak už chystá na předvolební kampaň. Politické strany se kromě vyšších výdajů na volební kampaň mohou těšit v případě úspěchu také na více peněz od státu.

Limity už nejsou

Poslanci  totiž minulý rok změnili volební zákon a odstranili z něho veškeré limity týkající se výdajů na volby. Strany tak už nemusí dodržet dvanáctimilionový limit na financování předvolební kampaně, mohou utratit, kolik chtějí.

A kampaň už mohou politici zadávat také do komerčních médií. Poslanci zrušili omezení, které přijala vláda před volbami v roce 1998 a podle kterého politici mohli inzerovat jenom ve veřejnoprávních médiích.

Za zatím nejdražší kampaň v historii slovenských parlamentních voleb bývá označováno předvolební přesvědčování voličů Mečiarova Hnutí za demokratické Slovensko v roce 1998.

Strana na Slovensko přilákala hvězdy, jako je Claudia Cardinalová, Claudie Brasseur, Claudia Schifferová a Gérard Depardieu, v kampani HZDS učinkovali tehdy i fotbalisté Sparty Praha. Klub totiž vlastnil šéf volební kampaně HZDS Alexandr Rezeš. HZDS ale nikdy neřeklo, kolik kampaň stála.

Problém se svým financováním měla také Slovenská demokratická a křesťanská unie premiéra Mikuláše Dzurindy. Ta před dvěma roky nedokázala věrohodně ověřit dary od šesti z jedenácti dárců, kteří straně poslali sponzorské dary.

Strany mají dluhy

Slovenské politické strany se přitom ještě potýkají s dluhy z minulých let, kdy si na přesvědčování voličů půjčovaly.  Například před minulými volbami si nyní podle průzkumů veřejného mínění nejsilnější slovenská politická strana Směr půjčila deset milionů. Půjčky měly všechny hlavní politické strany, většinou ale odmítly zveřejnit, od koho a kolik si půjčily.

To už letos nebude možné, v novém zákoně o politických  stranách je totiž nově zveřejněna povinnost  vést přesný seznam všech půjček a úvěrů. Poprvé se tak tyto seznamy, kde už budou zaneseny také půjčky na letošní volby, objeví ve finančních zprávách, které politické strany předloží v roce 2007.

Slovenské politické strany se kromě vyšších výdajů na volební kampaň mohou těšit v případě úspěchu také na více peněz od státu. Místo pevné částky ve výši šedesáti korun za hlas mohou strany nyní získat jedno procento z nominální mzdy v hospodářství. Částka za hlas se tak u stran, které dostanou přes tři procenta, zvýši dvojnásobně.

Parlamentní volby na Slovensku jsou jednodenní, letos poprvé budou moci 150 poslanců volit i lidé v zahraničí prostřednictvím pošty. Poprvé také budou poltické strany skládat kauci ve výši půl milionu korun, zpátky peníze dostanou pouze ty strany, které získají přes tři procenta hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy