Jemenci řeší záhadný útěk teroristů

DPA, ČTK, Red Zah
8. 2. 2006 11:58
Saná - Útěk 23 teroristů z organizace Al-Káida z nejlépe střeženého vězení v Jemenu nastolil v zemi ležící na jihozápadě Arabského poloostrova řadu otázek. UVNITŘ VIDEO.
Věznice, ze které uprchli teroristé
Věznice, ze které uprchli teroristé | Foto: Aktuálně.cz

Mnoho Jemenců si nedokáže vysvětlit, jak mohl někdo nepozorovaně prokopat 140 metrů dlouhý tunel vedoucí z mešity do věznice v hlavním městě Saná, jímž teroristé minulý pátek uprchli.

Mezi těmi, kdo se dostali na svobodu, je i Džamál Badáví. Ten byl odsouzen v roce 2004 k trestu smrti za atentát na americkou loď USS Cole, kotvící poblíž přístavu Aden. Interpol označil některé z uprchlíků za bezpečnostní riziko pro celý svět.

Pomohla teroristům tajná služba ?

Jemenci v Saná soudí, že komplici uprchlíků nejspíše použili při hloubení tunelu nejmodernější zařízení, takže jim práce nemusela trvat příliš dlouho. I přesto prý ale muselo být nápadné, že někdo v ženské části mešity najednou přemisťuje větší množství zeminy.

Kromě rozsáhlého pátrání v Jemenu bylo proto zahájeno i vyšetřování, jež má objasnit, zda se těm nejnebezpečnějším z jemenských trestanců nedostalo při útěku pomoci od aparátu tajných služeb.

"Mnozí Jemenci chovají podezření, že komplicové uprchlíků pocházejí z řad bezpečnostního aparátu," říká jeden z jemenských novinářů.

Podle deníku jde o dohodu USA a Jemenu

Nedůvěru a podezření budí v Jemenu už fakt, že přinejmenším v případě Džamála Badávího nejde o první útěk z věznice. Uprchl už před třemi lety z vazby v Adenu. Policisté ho později dopadli v horách, kde se nemocný ukrýval v jeskyni.

Foto: Aktuálně.cz

Nejpozoruhodnější ze všech spikleneckých teorií, které nyní v Jemenu kolují, dal do oběhu list Al-Vahdáví. Citoval politické "experty", kteří za útěkem teroristů z Al-Káidy z věznice tuší tajnou dohodu mezi jemenskou a americkou vládou."

Svou domněnku zdůvodňují takto: protože prý jemenská ústava nedovoluje vydávání vězňů Spojeným státům, byl zinscenován jejich předstíraný útěk z věznice, aby mohli být tito islamističtí extremisté tajně předáni Američanům.

 

Právě se děje

Další zprávy