Pětiletá dívka přežila v domě zasypaném lavinou

ČTK ČTK
12. 2. 2012 15:44
Podle tamních úřadu se další obyvatelé vesnice Restelica pohřešují

Priština - Pětiletá dívka Reka z kosovské vesnice Rastelica přežila několik hodin v domě, který předtím zasypala lavina. Záchranáři zaslechli její hlas a vyzvánění mobilního telefonu.. 

V Restelici, malé horské obci na kosovsko-makedonské hranici, zabila lavina, která kompletně zničila několik domů, minimálně devět lidí, další tři se pohřešují. Informovaly o tom tamní úřady.

Lavina podle policie zasáhla 15 domů, pouze ve dvou z nich ale byli lidé. V případě obětí se jedná o dva bratry a jejich rodiny.

"Devět lidí je mrtvých, další tři jsou stále nezvěstní," uvedl mluvčí kosovské policie. "Tuto oblast nikdy nepostihla větší tragédie."

V uplynulých dvou měsících v Evropě kvůli chladnému počasí zemřelo více než 500 lidí. Teploty se v řadě oblastí propadly k minus 40 stupňům.

Jen dvacet osob umrzlo v uplynulých čtyřiadvaceti hodinách v Polsku. 

Na severu Černé Hory zůstalo po dva dny uvězněno ve vlaku, který uvízl ve sněhu, padesát cestujících, než se k nim dostali záchranáři. Ve městě Zabljak dosáhla sněžná nadílka výšky 2,3 metru.

Situace je kritická také v sousedním Srbsku, kde zamrzl Dunaj a úřady se rozhodly půlmetru silný led prolomit výbušninami.

 

Právě se děje

Další zprávy