Svědci pádu družice se hlásí, trosky se zřejmě nenajdou

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
24. 9. 2011 21:04
Trosky ze šestitunového satelitu UARS spadly zřejmě do Tichého oceánu poblíž Havaje
UARS, celým jménem Upper Atmosphere Research Satellite, vynesl v roce 1991 na oběžnou dráhu raketoplán Discovery.
UARS, celým jménem Upper Atmosphere Research Satellite, vynesl v roce 1991 na oběžnou dráhu raketoplán Discovery. | Foto: Zdroj: NASA

Washington - Nefunkční výzkumný satelit UARS dopadl na Zem. Na svém twitterovém účtu to sdělil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).  

NASA v sobotu večer upřesnila, že trosky ze satelitu dopadaly na Zem mezi mezi 05:23 a 07:09 středoevropského času. Do atmosféry vstoupila nad severním Pacifikem, západně od pobřeží Spojených států. Nejsou zatím žádné informace, že by padající družice způsobila škody. 

Kde přesně trosky družice skončily, ale není schopna NASA s jistotou říci.

Hlášení svědků

Přesto se objevila řada svědků, kteří hlásili, že padající satelit zahlédli.

Například nad texaským San Antoniem zachytil fotograf snímky světlých objektů padajících z nočního nebe. Na Havaji jiný svědek zahlédl na nebi dva padající objekty, které za sebou zanechávaly silnou, světlou stopu. Vidět byly po dvacet minut.

"Vypadalo to jako kometa, podle mého odhadu skončil objekt v oceánu," citovala Roberta Jeffcoata CNN.

Velitelstvi strategických sil Spojených států tuto hypotézu potvrdilo, když uvedlo, že podle jeho poznatků se satelit rozpadl v atmosféře nad Tichým oceánem mezi Havajskými ostrovy a státem Oregon na západním pobřeží USA. Jeho trosky tak zřejmě skončily v oceánu.

Podle odborníků mohou být trosky rozprostřeny na ploše široké 800 kilometrů a vzhledem k tomu, že Zemi ze 70 procent pokrývá oceán, skončily pravděpodobně v něm.

"Šlo o velmi malé kousky, a to přesto, že samotný satelit byl veliký jako autobus. Jeho podstatná část ale shořela v atmosféře a přečkaly jen drobné části, které jsou výrazně poškozené a pokud skončily v oceánu, jsou nadobro pryč," upozornil pro BBC mluvčí NASA Stephen Cole.

Na Twitteru se ráno objevily informace, že nejpravděpodobnějším místem dopadu byla Kanady. Někteří dokonce informovali o tom, že zbytky UARS se mohly ocitnout poblíž města Okotoks jižně od Calgary v západní části Kanady. Tyto zprávy se však nepotvrdily.

Mluvčí Evropské kosmické agentury  Bernhard von Weyhe vyloučil, že by zasáhly evropský kontinent. "Nejpravděpodobnější je nyní severní Amerika," řekl.

Družice se řítila k Zemi šest let

UARS, celým jménem Upper Atmosphere Research Satellite, vynesl v roce 1991 na oběžnou dráhu raketoplán Discovery. Informace o změnách ve vyšších vrstvách ovzduší, zejména ozónové vrstvě, posílal na Zem až do roku 2005, kdy mu došlo palivo.

Od té doby se nekontrolovatelně řítí k zemi.

Foto: Wikimedia Commons

Podobně velké "návraty" vesmírných těles jsou ojedinělé. V poslední době nejobávanější byl návrat 120tunové ruské vesmírné stanice Mir. Její zbytky ale spadly podle plánu do Tichého oceánu.

Předchůdce Miru, americká orbitální stanice Skylab, spadla v roce 1979 do Indického oceánu.

Zajímavostí je, že menší části Skylabu dopadly také do okolí australského města Perthu a radnice pak poslala do Ameriky pokutu za znečišťování veřejného prostranství. Vše musel "žehlit" tehdejší prezident Jimmy Carter, který se za dopad amerických trosek Australanům telefonicky omluvil.

 

Právě se děje

Další zprávy