NATO přitlačilo na Kaddáfího. Nasadilo bojové vrtulníky

Reuters ČTK Reuters, ČTK
4. 6. 2011 15:00
Patová situace trvá, povstalci nemají sílu porazit Kaddáfího
Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí | Foto: Reuters

Tripolis - Severoatlantická aliance stupňuje tlak na režim Muammara Kaddáfího a do útočných misí nasazuje bojové vrtulníky. Britské stroje Apache a francouzské helikoptéry Gazelle útočily na pozemní cíle ve dne i v noci.

Nasazení uvedených vrtulníků má pomoci vyřešit současnou patovou situaci, která nastala po téměř čtyřech měsících krize v zemi. Opozice nemá dost sil vojensky porazit vůdce Muammara Kaddáfího.

Nasazení vrtulníků tak podle agentury AP pro povstalecké jednotky představuje výraznou posilu.

Britská BBC upozornila, že pro spojence však nasazení těchto strojů představuje větší rizika.

Apache létají níže a pomaleji než ostatní vzdušné síly spojenců a jsou proto snáze zasažitelné ze země.

Útok na Brigu

Podle prohlášení aliance, ze kterého citovala agentura Reuters, byly terčem úderů armádní vozy, vojenské vybavení a pozemní síly.

Podle britského ministerstva obrany stroje zaútočily na ropné město Briga na východě země. Dva cíle v blízkosti města byly zničeny. Vrtulníky se pak časně ráno v pořádku vrátily na bitevní loď Ocean u libyjského pobřeží.

Zapojení francouzských vrtulníků typu Tigre a Gazelle potvrdila v sobotu i francouzská armáda.

Podle mluvčího francouzských ozbrojených sil Thierryho Burkharda bylo při úderu v noci na dnešek zničeno na 20 objektů včetně 15 armádních vozidel. Stroje prý útočily také na velicí střediska libyjské armády.

Několik vrtulníků odpovědělo na střelbu z lehkých zbraní; žádný stroj nebyl zasažen a všechny se vrátily na palubu francouzské bitevní lodi Tonnerre ve Středozemním moři.

Dobrá zbraň

Velitel operací NATO v Libyi generál Charles Bouchard podle DPA uvedl, že NATO používá bojové vrtulníky tam, kde je to nutné.

"Je to dobrý pocit, vrátit se bez potíží z precizně splněné mise. Tyto stroje jsou takto konstruovány - zasahovat efektivně a zajistit bezpečný návrat domů," citovala BBC jednoho z pilotů, který se nočního útoku zúčastnil. Stanice z bezpečnostních důvodů neuvedla jeho jméno.

Bojové vrtulníky jsou schopny útočit na pozemní cíle s větší přesností a spojenci si od jejich nasazení slibují snížení možných ztrát na civilním obyvatelstvu.

Podle britského ministra obrany Liama Foxe je nasazení vrtulníků také signál pro jednotky, bojující na straně Kaddáfího, jehož režim se podle agentury reuters začíná rozkládat zevnitř. Agentura to dokladuje dezercemi několika vysokých důstojníků.

"Ti, kdo stále podporují plukovníka Kaddáfího by měli pochopit, že nejlepší způsob, jak se vyhnout nebezpečí, je přidat se na stranu libyjského lidu, nikoliv na stranu zdiskreditovaného řežimu," řekl Fox BBC.

"Definice bezletové zóny je vcelku jasná. Jde o to chránit obyvatelstvo, ale ta implicitní úloha, a to si řekněme naprosto otevřeně a upřímně, je odstraněnní plukovníka Kaddáfího," řekl BBC býválý šéf britské armády Richard Dannatt, který nasazení vrtulníků označil za "nevyhnutelné zesílení intenzity útoků".

O vyslání britských vrtulníků Apache do Libye rozhodl britský premiér David Cameron už v květnu. Tyto stroje si armáda cení především pro jejich univerzálnost a odolnost.

 

Právě se děje

Další zprávy