Deset nejnebezpečnějších sopek světa

Petr Jemelka Petr Jemelka
4. 6. 2010 15:30
Uvnitř naleznete fotogalerii největších vulkanologických hrozeb současnosti
Foto: Reuters

Praha - Jak může náš život ovlivnit sopka, která vybuchne na druhém konci Evropy si asi po nedávných komplikacích, spojených s erupcí vulkánu pod islandským ledovcem Eyjafjalla, uvědomuje každý.

Ne každý ale ví, kde se nacházejí nejnebezpečnější sopky současnosti a ne každého by napadlo, že hned tři z deseti největších vulkanologických hrozeb dřímají na evropském kontinentu.

Česká asociace cestovních kanceláří sestavila žebříček deseti pravděpodobně nejnebezpečnějších sopek světa. Přečtěte si něco o nich.

Etna - Itálie

Tato sopka je nejvyšší a nejaktivnější vulkán v Evropě. Potenciální hrozba, kterou představuje, je tedy obrovská. Její permanentní aktivita je vážným ohrožením pro obyvatele Sicílie. K dosud největší erupci došlo v roce 1669, kdy láva zničila mnoho okolních vesnic a téměř pohřbila i část starobylého města Katánie, ležícího na východním pobřeží Sicílie.

Vesuv - Itálie

Legendární Vesuv se nachází na pobřeží Neapolského zálivu. Zatím nejhůře soptil v roce 79 našeho letopočtu. Obrovská exploze tehdy zničila římská města Pompeje a Herculaneum a připravila o život na 25 tisíc lidí.

Vesuv je velmi nebezpečný nejen proto, že v jeho blízkosti žijí téměř tři miliony lidí, ale také vzhledem k tomu, že je už velmi dlouho v klidu.

Mount Teide - Kanárské ostrovy, Španělsko

Třetí největší oceanická sopka světa se jmenuje Mount Teide a najdete ji na kanárském ostrově Tenerife. Ačkoliv je Teide v současné době v klidu, další erupce nejsou v dohledné době vyloučené. Vzhledem k tomu, že se tento vulkán nachází blízko velkých měst a přímořských letovisek, byla sopka Mezinárodní asociací vulkanologie prohlášena za velmi nebezpečnou.

Kilauea - Havaj, USA

Na Big Islandu - jednom z havajských ostrovů se nachází v současnosti nejaktivnější sopka světa. Po mnoho let byla považována za poměrně klidný vulkán. Nedávno však vědci odhalili její smrtící tvář.

Její vrcholek je pokryt vrstvou popela a hornin zvané tephra, které při erupci vyletí vysoko do vzduchu a mohou tak být přímou hrozbou pro leteckou dopravu. Kameny o velikosti golfových míčků jsou schopny vyletět až do výšky okolo 17 km. Kilauea naposledy vybuchla před 200 lety.

Mount Rainier - Washington, USA

Mírumilovně vypadající vulkán Mount Rainer je ve skutečnosti aktivní sopka, která má potenciál zničit prakticky vše ve svém okolí. Nachází se necelých devadesát kilometrů jihovýchodně od Seattlu, největšího města státu Washington.

Proudy bahna a lávy mohou v případě erupce zasáhnout části městského centra a způsobit také tsunami na pobřeží. Poslední zaznamenaná erupce proběhla na konci 19. století.

Popokatepetl - Mexiko

Dalším přírodním zabijákem je Popokatepetl. Ledovcem pokrytá sopka se nachází pouhých 70 km od mexického hlavního města Mexico City. Sopka se tyčí do výšky 5400 metrů nad mořem a její erupce může být vážnou hrozbou nejen pro mexickou metropoli, kterou obývá přes 25 milionů obyvatel, ale i pro další města a vesnice nacházející se v její blízkosti.

Popocatepetl je jednou z nejnebezpečnějších sopek na zeměkouli. Od 16. století měla asi 20 obrovských erupcí. V roce 2000, těsně před poslední explozí byly desítky tisíc lidí evakuovány a výbuch způsobil obrovské tání horských ledovců v okolí.

Sakura-jima - Japonsko

Vulkánu Sakura-jima nacházejícím se na japonském ostrově Kjúšú se často přezdívá Vesuv východu. Vybuchuje totiž velmi často. Vzhledem ke své poloze poblíž hustě osídlené oblasti je sopka považována za jednu z nejnebezpečnějších na světě.

Ve městě Kagošima, které leží v těsné blízkosti, proto byly vybudovány zvláštní přístřešky, kam se lidé mohou ukrýt. Poslední erupce sopky proběhla v březnu 2009 a rozmetala suť až do vzdálenosti dvou kilometrů.

Cotopaxi - Ekvádor

Cotopaxi je jedna z nejvyšších aktivních sopek na světě. Tyčí se do výšky 5897 metrů nad mořem a je součástí "pacifického ohnivého kruhu," jak bývá nazýván řetěz sopek kolem Pacifické desky.

Od roku 1783 hora soptila více než padesátkrát a představuje permanentní hrozbu pro obyvatele blízkých měst a vesnic.

Nyiragongo - Kongo

Nyiragongo a blízká "sesterská" sopka Nyamuragira si připisují přes 40 procent sopečných výbuchů na africkém kontinentu. V kráteru sopky se nachází veliké jezero, do kterého pravidelně vytéká láva.

V roce 1977 tekla při erupci sopky láva po úbočí hory a připravila o život tisíce lidí. V roce 2002 vybuchla sopka znovu, láva dosahovala až k městu Goma, kde připravila o střechu nad hlavou 120 tisíc lidí.

Merapi - Indonésie

Sopka Merapi, také nazývaná Ohnivá hora, je nejnebezpečnějším vulkánem v Indonésii. Aktivní je přibližně jednou za 10 let. Od 16. století vybuchuje pravidelně a představuje vážnou hrozbu pro okolní obyvatelstvo.

V důsledku erupce v roce 2006 a následného zemětřesení zahynulo pět tisíc lidí a dalších 200 tisíc přišlo o své domovy.

 

Právě se děje

Další zprávy