Dopadli jsme velkou rybu Talibanu, hlásí Američané

Zahraničí Zahraničí
16. 2. 2010 8:55
Abdul Ghání Baradar byl údajně číslem dvě v hierarchii Talibanu

Islámábád/Washington - Při tajné operaci pákistánských a amerických výzvědných služeb byl v Pákistánu dopaden jeden z nejvyšších velitelů Talibanu Abdul Ghaní Baradar. Oznámily to agentury s odvoláním na deník The New York Times.

Informaci o zatčení potvrdily nejméně dva nejmenované pákistánské vládní zdroje.

Baradar je považován za jednoho z nejvýznamnějších představitelů Talibanu zadržených od začátku války v Afghánistánu v roce 2001.

Dvaačtyřicetiletý muž byl v minulosti blízkým spolupracovníkem šéfa Talibanu Muhammada Umara.

Jako velmi mladý ještě stihl na konci osmdesátých let bojovat v řadách mudžáhidů proti sovětské armádě v Afghánistánu. Později se přidal k Talibanu.

Na konci roku 2001 v době americké invaze velel bojovníkům Talibanu na severu země. Později zmizel a podle pákistánských médií působil ve městě Kvéta na jihozápadě Pákistánu, kde funguje jakási neoficiální exilová vláda Talibanu.

Loni Baradar poskytl rozhovor americkému týdeníku Newsweek. Uvedl, že jeho hlavním cílem je vypudit všechny cizí vojáky ze všech koutů Afghánistánu.

Promluvil?

Baradar měl být dopaden ve čtvrtek v jihopákistánském přístavním městě Karáčí. Obě rozvědky, americká i pákistánská, ho podle zmíněných zpráv také již vyslechly.

Zatím není jasné, zda Baradar promluvil. Jeho zatčení by podle některých předpokladů mohlo vést k dopadení dalších vůdců Talibanu, možná i Muhammada Umara.

Ten stál v čele talibanského režimu, který vládl velké části Afghánsitánu v letech 1996 až 2001. Po americké invazi na konci roku 2001 Umar zmizel a skrývá se na neznámém místě.

Foto: Aktuálně.cz

Zřejmě buď v pákistánsko-afghánském pohraničí, nebo na jihu Afghánistánu. Někteří experti se ale domnívají, že Umarova role v současném Talibanu už není tak vlivná jako v minulosti a hnutí, roztříštěné do mnoha na sobě nezávislých skupin, ve skutečnosti neřídí.

Taliban zatčení popírá

Nejmenovaný zdroj obeznámený se situací podle serveru BBC tvrdí, že Baradar prý spolupracuje a "poskytuje informace".

Mluvčí Talibanu Baradarovo zatčení zcela popřel. Uvedl, že Baradar stále pobývá v Pákistánu na svobodě.

"Nebyl zajat, chtějí pouze rozšířit tuto fámu, aby odvedli pozornost od neúspěšné vojenské operace v Mardžáhu," řekl Zabíhullah Mudžahad agentuře Reuters.

V Mardžáhu bojuje od pátku americká námořní pěchota, podporovaná britskými a afghánskými vojáky, s asi dvěma tisícovkami bojovníků Talibanu. Cílem je stotisícové město od Talibanu vyčistit.

 

Právě se děje

Další zprávy