NATO vyšle do Afghánistánu dalších 7 tisíc vojáků

jem
4. 12. 2009 12:35
Obama dostane tolik, o kolik požádal. Nic navíc mu NATO nepošle
Nový generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.
Nový generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. | Foto: Reuters

Brusel - Ministři zahraničí členských států Severoatlantické aliance dospěli v pátek za zavřenými dveřmi k dohodě, že do boje proti Talibanu v Afghánistánu vyšlou dalších 7 tisíc vojáků.

Američané již dříve oznámili, že do půl roku posílí své jednotky v zemi o 30 tisíc mužů a požádali o zvýšení aktivity také své spojence.

Na to reagovala Severoatlantická aliance zasedáním, po němž přislíbila navýšení počtu svých jednotek složených z příslušníků 25 států ze 40 zemí podílejících se na misi ISAF. Po jednání ministrů zahraničí států NATO a partnerů z ISAF to dnes řekl generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen. Minisři zahraničí ta splnili Obamovi požadavky vyslat alespoň sedm tisíc mužů. Nic navíc ale zatím neslíbili.

Česko by mohlo do Afghánistánu vyslat dalších sto vojáků. Deníku Aktuálně.cz to včera v reakci na navyšování sil amerických vojsk v asijské zemi řekl ministr obrany Martin Barták.

"Jednalo by se o další podpůrné jednotky, v žádném případě pro rok 2010 žádné speciální síly, maximálně do stovky vojáků. Ve hře je i radiolokátor Arthur," řekl ministr obrany.

Na jednání jsou kromě zástupců 28 členských zemí aliance i představitelé dalších států z mezinárodních jednotek ISAF, které v Afghánistánu působí. Do jednotek ISAF jsou zapojeny více než čtyři desítky zemí.
 


 

Právě se děje

Další zprávy