Dopadnete jako my, varuje USA ruský velitel. Vykrvácíte

jem
2. 12. 2009 14:03
Sovětský generál varuje, že silou to v Afghánistánu nepůjde
Foto: Reuters

Moskva - Generál Viktor Jermakov, který rok velel sovětské invazi v Afghánistánu, varuje Američany, že je v boji proti Afgháncům čeká stejný osud. Podle něj Spojené státy zabředly do "nevyhratelné" války.

Generál Jermakov velel sovětským invazním jednotkám v Afghánistánu od května 1982 do listopadu 1983.

Krvavý boj Moskvy proti Afgháncům trval devět let a zemřelo při něm patnáct tisíc sovětských vojáků. Spolu s vojáky krvácela i sovětská ekonomika, kterou válka v Afghánistánu srazila do kolen.

Boj proti ozbrojencům Talibanu, vedoucím partyzánskou válku, byl pro Sověty stejně marný, jako pro Američany Vietnam. Nyní, jak varuje generál Jermakov, se bude historie opakovat.

„My jsme také vstoupili do Afghánistánu s velkou silou. Také jsme jej nechtěli dobýt, ale pouze situaci v zemi stabilizovat, ale nemůžete nikomu demokracii vnucovat silou," konstatuje generál Jermakov a dodává: „Když budete na Afghánce mířit, řekne vám, že je americká demokracie to nejlepší na světě, stejně jako to říkal o sovětském systému. Ale když se otočíte, bez rozmyslu vás střelí do hlavy, aniž by si zapamatoval, co před chvílí řekl."

Jediný rozdíl mezi sovětskou a americkou invazí vidí vysloužilý generál v tom, že Obama bude častěji vzdávat hold svým padlým vojákům.

 

Právě se děje

Další zprávy