Buďte trpěliví, změna přijde, vyzval Obama Američany

Reuters Reuters
23. 11. 2009 14:22
Podle posledních průzkumů ale Obamova popularita klesla vůbec poprvé pod padesát procent
Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama vyzval v sobotu Američany, aby byli ohledně zlepšení ekonomiky trpěliví a argumentoval tím, že jeho právě zakončené asijské turné bylo rozhodující pro export Spojených států.

Nezaměstnanost ve Spojených státech nyní činí 10,2 procenta, ale Obama slíbil vytváření dalších pracovních míst.

"I když to potrvá ještě dlouho, mohu vám slíbit, že se posouváme správným směrem a že kroky, které podnikáme, pomáhají," řekl Obama ve svém každotýdenním vystoupení s tím, že společnost začíná být čím dál tím netrpělivější.

Podle posledních průzkumů Obamova popularita klesla vůbec poprvé od jeho zvolení pod padesát procent, a to především kvůli ekonomice. Když v lednu nastupoval do úřadu, měl podporu sedmdesáti procent Američanů.

Jeho poznámky týkající se ekonomické situace byly prvními veřejnými od jeho návratu z osmidenní asijské cesty, kterou kritici označili za neúspěšnou.

Obama a čínský ambasador pro Spojené státy Čou Wen-čung.
Obama a čínský ambasador pro Spojené státy Čou Wen-čung. | Foto: Reuters

Obama však své cesty považuje za úspěšnou především kvůli dohodám s Ruskem a Čínou. Od Číňanů prý dostal ujištění, že zvýší kurs své měny a tím sníží americký schodek ve vzájemném obchodu obou zemí.

"Hovořil jsem s vůdci všech států, které jsem navštívil o tom, co je možné udělat pro podporu ekonomiky a vytvoření dalších pracovních míst pro naše země," řekl Obama.

Americký růst poskočil ve třetí čtvrtině, což ukončilo nejdelší ekonomický propad země od sedmdesátých let. To se však neodrazilo do rychlejšího tempa přijímání nových pracovních sil.

 

 

Právě se děje

Další zprávy