Šéfgenerál USA popsal, jak prohrát válku v Afghánistánu

Roman Gazdík
21. 9. 2009 14:10
Podle Stanleyho McChrystala je potřeba změnit celou strategii a poslat do země více vojáků
Je potřeba chránit lidi, ne jen zabíjet povstalce, tvrdí McChrystal
Je potřeba chránit lidi, ne jen zabíjet povstalce, tvrdí McChrystal | Foto: MZV ČR

Washington - Podle nejvyššího velitele americké armády a vojsk NATO v Afghánistánu je potřeba začít pro boj s povstalci Talibanu používat zcela novou strategii. Místo zabíjení ozbrojenců a dobývání území je třeba se zaměřit na ochranu civilistů. K tomu údajně vojenská mise ISAF potřebuje další vojáky, jinak válku NATO prohraje.

Podle Stanleyho McChrystala však nejsou pro spojeneckou misi v zemi nebezpeční jen povstalci. Stejně velký problém vidí v korupci a neschopnosti centrální afghánské vlády.

Vyplývá to z tajného dokumentu týkajícího se hodnocení strategie uplatňované ve válce v Afghánistánu, který McChrystal předal 30. srpna ministru obrany USA Robertu Gatesovi a kterým se nyní zabývá Barack Obama a Rada pro národní bezpečnost USA.

Jsme tam hosté

"Jsme příliš soustředění na to, abychom chránili vlastní síly, a tak v Afghánistánu operujeme způsobem, který nás - fyzicky i psychicky - vzdaluje od lidí, které se snažíme chránit... Povstalci nás nemohou vojensky porazit, ale my toho schopni jsme," cituje z dokumentu deník The Washington Post.

Podívejte se, jak se snaží Češi pomáhat v Afghánistánu:

"Afgánské sociální, politické, ekonomické a kulturní pozadí jsou komplikované povahy a příliš jim nerozumíme. ISAF dostatečně nezohledňuje dynamiku v místních komunitách, ani to, jak afghánskou populaci ovlivňují povstalci, nekompetentní úředníci, lokální vůdci a kriminálníci."

Podle McChrystala je potřeba, aby si vojáci ISAF uvědomovali, že země patří Afgháncům a že jsou zde pouze "hosty". NATO musí údajně vyjít ven ze svých základen i obrněných vozidel mezi lidi, klíčové osoby mise by měly absolvovat kurzy místních jazyků.

Malá schopnost umírat

To však bude znamenat pravděpodobně více obětí mezi ISAF a že mají západní vojáci vysokou schopnost zabíjet, ale malou schopnost umírat, potvrzují i slova italského premiéra Silvia Berlusconiho z minulého týdne.

Ihned poté, co v Afghánistánu zahynulo šest italských vojáků, oznámil, že se pokusí "své chlapce" dostat ze země "tak rychle, jak jen to bude možné."

Stanley McChrystal
Stanley McChrystal | Foto: Reuters

Podle Postu však McChrystal naopak v celém dokumentu zdůrazňuje, že není možné započít s novou strategií, pokud nedostane k dispozici další vojáky.

"Pokud další posily nepřijdou, riskujeme delší konflikt, více obětí, vyšší finanční náklady a nakonec rozhodující ztrátu politické podpory. Naopak jakékoliv z těchto rizik pravděpodobně povede k selhání mise," píše generál, který tvrdí, že je potřeba zvrátit rostoucí vliv ozbrojených povstaleckých skupin během následujících 12 měsíců.

"Jinak hrozí to, že už nebude možné povstání porazit," tvrdí.

 

Právě se děje

Další zprávy