Proti čínské vládě se bouří Ujgurové. Kdo jsou?

Reuters Reuters, Lucie Kalivodová
7. 7. 2009 22:12
Autonomní provincii Sin-ťiang obývá na osm milionů Ujgurů
Ujgurské ženy protestují proti náhodným zatčením svých rodinných příslušníků čínskou policií.
Ujgurské ženy protestují proti náhodným zatčením svých rodinných příslušníků čínskou policií. | Foto: Reuters

Peking/Urumči - Čínská policie od soboty tvrdě potlačuje nepokoje etnických Ujgurů na západě země v provincii Sinťiang. Zemřely už téměř dvě stovky lidí, dnes úřady vyhlásily v regionu zákaz nočního vycházení.

Ujgurové jsou ve světě méně známou komunitou než Tibeťané, ale stejně jako oni si stěžují na diskriminaci ze strany vládnoucího režimu.

Kde leží provincie Sin-ťiang a kdo jsou vlastně Ujgurové?

Západní Čínu tvoří provincie Tibet, Čching-chaj a Sin-ťiang, která je největší provincií země. Přestože žádný z těchto regionů nemá etnicky ani historicky s Čínou mnoho společného, dohromady tvoří více než třetinu jejího dnešního území.

Sin-ťiang je pozoruhodným územím se svébytnou, starobylou kulturou Ujgurů, kterých žije v provincii téměř osm milionů. Autonomní provincii Sin-ťiang se také proto říká Ujgursko.

Ujgurský národ území obývá už více než tisíc let. Ujguři mají vlastní jazyk i písmo. Nicméně kromě Ujgurů je Sin-ťiang domovem mnoha dalších národů.

Podél hranic zde žijí národnostní menšiny Kyrgyzů, Tádžiků, Kazachů, Rusů, Tatarů či Mongolů a nyní i stále více Číňanů. Ujguři patří mezi turkické národy, stejně jako např. Tataři, ale na rozdíl od svých původně kočovných sousedů vedou usedlý způsob života a živí se hlavně zemědělstvím v oázách kolem pouště Taklamakan.

(Text pokračuje pod grafikou)

Foto: Aktuálně.cz

Tradiční národní ujgurský kroj se skládá z pokrývky hlavy - ťubetějky, širokých kalhot a vyšívaných košil bez rukávů. Ženy nosí sukně a tuniky bez rukávů. Mladé dívky si vlasy zaplétají do vícero copů.

Ujgurští muži.
Ujgurští muži. | Foto: Reuters

V provincii Sin-ťiang žije 45 procent Ujgurů a 37 procent Chanů (etnických Číňanů). Číňané kontrolují oblast nepřetržitě od roku 1949, kdy zlikvidovali krátkou existenci státu Východní Turkestán. Občasné střety se objevují od roku 1991.

Doposud nejkrvavější byl střet ze 4. srpna 2008, kdy ujgurští povstalci zabili 16 čínských policistů.

Ujguři vyznávají Islám a někteří se chtějí od Číny odtrhnout. Jsou nespokojení se sílícím vlivem Chanů na území, které považují za své, a protestují proti kontrole a potlačování své kultury a náboženství ze strany čínské vládnoucí komunistické strany.

 

Právě se děje

Další zprávy