Svět má pro boj s drogami nový plán. Zlepšení nečekejte

Roman Gazdík
13. 3. 2009 21:35
Podle kritiků dosavadní protidrogové politiky je nový plán zbabělým kompromisem
Boj proti drogám je třeba oddémonizovat, tvrdí kritici, kterým vadí, že do této problematiky příliš mluví ideologičtí politici
Boj proti drogám je třeba oddémonizovat, tvrdí kritici, kterým vadí, že do této problematiky příliš mluví ideologičtí politici | Foto: Reuters

Vídeň (Od zvláštního zpravodaje Aktuálně.cz) - Po dvouletém přezkoumávání plusů a mínusů posledních deseti let a mnohaměsíčních tahanicích přišel svět s nástinem protidrogové politiky na další dekádu.

Deklarace přijatá na dvaapadesátém zasedání Komise OSN o narkotických drogách (CND) slibuje do roku 2019 "eliminovat či důrazně a měřitelně snížit" nabídku a poptávku po drogách, pěstování rostlin a výrobu chemikálií, ze kterých se drogy vyrábějí, a praní špinavých peněz z obchodování s drogami.

K tomu chce využít "multidisciplinární, vzájemně se posilující a vyvážený přístup ke strategiím redukujícím nabídku a poptávku".

Slibuje zároveň pokračovat v prohibici a boji proti drogovým kartelům, na druhou stranu ale také "posílit... programy snižující poptávku... včetně prvotní prevence, brzké intervence, léčby, péče, rehabilitace, sociální reintegrace a souvisejících podpůrných služeb."

Válka proti drogám podle odborníků nepřináší kýžené výsledky, situace se naopak zhoršuje. Mexiko je toho důkazem
Válka proti drogám podle odborníků nepřináší kýžené výsledky, situace se naopak zhoršuje. Mexiko je toho důkazem | Foto: Reuters

Přestože se především díky tlaku Evropské unie podařilo v deklaraci zdůraznit léčbu a záměr snižovat poptávku, je text podle kritiků dosavadního světového boje proti drogám příliš kompromisním a mnohoznačným a pokračuje v politice, která se ukázala jako nefunkční.

Zbabělost a oportunismus?

"Myslím, že je nešťastné, že je zde mnoho byrokratů, kteří nevěří v to, co podepisují. Po tolika dekádách války proti drogám a tak velkém neúspěchu - statistiky už nelze zpochybnit - jsou hlavní síly, které tuto katastrofickou politiku ženou dopředu motivovány nevědomostí, zbabělostí a oportunismem," řekl Aktuálně.cz. Sanho Tree.

"Soukromě mi například politici v USA říkají, že tahle politika nebude nikdy fungovat, ale hlasují pro ni, protože se bojí, že je někdo napadne, že jsou příliš měkcí vůči drogám," dodává historik a šéf drogové sekce washingtonského Institutu pro politické studie (IPS).

A že svět svou válku proti drogám prohrává, je evidentní.

Antonio Maria Costa, výkonný ředitel Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), který vídeňskou konferenci organizoval
Antonio Maria Costa, výkonný ředitel Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), který vídeňskou konferenci organizoval | Foto: Reuters

Odnikud nikam

"Obecně řečeno se situace v některých bohatších zemích zlepšila, ale v dalších zhoršila, a pro některé se zhoršila prudce a podstatně, mezi nimi u několika velkých rozvojových zemí či zemí, jejichž ekonomika prochází obdobím transformace," stojí ve zprávě Evropské komise uveřejněné v předvečer konference.

"Jinými slovy řečeno je situace víceméně stejná jako v roce 1998," stojí ve zprávě. "Nenašli jsme žádné důkazy, že by se v období 1998 až 2007 světový drogový problém zmenšil."

Už Valné shromáždění OSN v roce 1998 totiž přišlo na další dekádu se stejným cílem jako ve středu CND - během dalších deseti let "eliminovat či podstatně snížit globální nabídku a poptávku po ilegálních drogách".

A naděje, že se něco pohne dopředu, není velká.

Vetujeme, vetujeme

Předmětem kritiky je totiž také způsob, jakým OSN o směřování postupu proti drogám rozhoduje. Politickou deklaraci vydalo těleso zvané Komise o narkotických drogách (CND), které je složené ze zástupců 53 vlád celého světa. Místo odborníků rozhodují politici a pouhá jediná vláda může přijetí deklarace blokovat.

Zatímco tak jiné orgány OSN jako Světová zdravotnická organizace (WHO), Úřad OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC), Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (UNCHR) nebo Světový program OSN pro HIV/AIDS (UNAIDS) podporují změnu politiky směrem k paradigmatu, kde by byl položen důraz především na léčbu a prevenci a se závislým by se jednalo jako s nemocným a nikoli kriminálníkem, CND tomuto přístupu brání.

Studie srovnávající Amsterdam se San Franciskem ukázala, že přes legalizaci marihuany ji lidé v Amsterdamu kouří méně
Studie srovnávající Amsterdam se San Franciskem ukázala, že přes legalizaci marihuany ji lidé v Amsterdamu kouří méně | Foto: Aktuálně.cz

Přestože to EU velmi prosazovala, se tak do deklarace nedostala podpora tzv. "harm reduction" (redukce škod), tedy programům poskytujícím závislým například čisté jehly.

Vědecké výzkumy přitom prokazují, že jde o účinný způsob, jak omezit šíření AIDS nebo žloutenky.

"Debata se za posledních patnáct let příliš nezměnila, stejná slova, stejné argumenty. Co je ale nyní jasné, je, že síla represe, její způsob a tvrdost nemají žádný vliv na to, kolik lidí drogy bere," řekl Aktuálně.cz psychiatr a člen předsednictva Holandské nadace pro drogovou politiku (NDPF) Fredrick Polak.

"Konzumace není menší tam, kde je hodně represe. V Nizozemsku, kde můžete dostat marihuanu volně, je počet konzumentů stejný jako jinde v Evropě, nebo ještě nižší... Bylo by lepší, kdyby z tohoto setkání vzešlo něco smysluplnějšího, než ta špatná deklarace."

 

Právě se děje

Další zprávy