Série vražd albínů v Tanzánii nutí vládu jednat

Zdeněk Mihalco
19. 1. 2009 10:05
Na východě Afriky jde o krutě diskriminovanou skupinu obyvatel

Dar es Salaam - Al-Shymaa Kwegyirová dostala svou práci díky tomu, jak vypadá. Nikoli však díky vysoké postavě či krásným vlasům. Není modelkou, ale poslankyní parlamentu v Tanzánii, kde hájí práva albínů - lidí, kteří mají od narození nedostatek pigmentu a jejich pleť a mnohdy i vlasy nebo oči jsou bledé, až bílé. To jim způsobuje zdravotní problémy, ale i společenskou diskriminaci.

Přes noc se stala z úřednice na letišti národním symbolem a nejrespektovanější osobností mezi albíny, píše list The Independent.

Osmačtyřicetileté Kwegyirové v dubnu minulého roku přidělil prezident Jakaya Kikwete parlamentní křeslo, aby hájila práva této znevýhodněné skupiny obyvatelstva. V zemi bylo v posledních měsících zavražděno několik desítek albínů.

Podle některých pověr rozšířených v oblasti mají totiž amulety s částí těla albínů magickou moc.

Kvůli těmto vraždám tanzanijskou vládu za zdráhavý přístup kritizovaly mnohé vlády a organizace včetně OSN. Vláda Tanzánie nyní podniká opatření, která by albínům měla zaručit rovnoprávnost a dalšímu vraždění do budoucna zabránit.

Telefony pro albíny

Ve čtyřicetimilionové Tanzánii žije podle odhadů asi 170 až 200 tisíc albínů. Pokud tato čísla odpovídají realitě, žije v této stabilní východoafrické zemi více lidí s nedostatkem pigmentu než v jiných oblastech světa.

Foto: Aktuálně.cz

Jak uvádí týdeník The Economist, posledním vládním opatřením je poskytnutí několika set mobilních telefonů albínům ve městě Dar es Salaam. Každý z mobilních telefonů obsahuje "hot-line" číslo na místní policii pro případ, že by albíni byli napadeni.

The Economist rovněž udává, že vláda se snaží situaci řešit i dalšími opatřeními.

Premiér Mizengo Pinda podle místních médií vyzval duchovní, aby ve svých kázáních odsuzovali zabíjení albínů.

Je rovněž zakázáno užívat pro albíny označení "zeru", což je hanlivý výraz, který by se dal přeložit jako příšera nebo přízrak.

Za mřížemi se ocitly desítky lidí podezřelých z účasti na zabíjení albínů. Podle nevládní Tanzanijské společnosti albínů je však problémem korupce, kvůli které se nakonec obvinění z účasti na vraždách ocitají na svobodě. Podle této společnosti bylo za poslední rok v Tanzánii zavražděno více než 30 albínů, přičemž o některých dalších případech se pravděpodobně neví.

Nevládní organizace, které se snaží stigmatizaci albínů řešit, mají podle svých slov zoufalý nedostatek financí.

Části těla součástí amuletů

V posledních měsících došlo k několika vraždám albínů také v okolních zemích, především ve venkovských oblastech. Například v Burundi byl na počátku ledna zavražděn osmiletý albínský chlapec, jemuž vrazi odřezali ruce a nohy. Ve stejné zemi byla zavražděna i šestiletá holčička, tělo zůstalo bez hlavy a končetin.

Prominentní albín Salif Keita, slavný zpěvák ze západoafrického státu Mali
Prominentní albín Salif Keita, slavný zpěvák ze západoafrického státu Mali | Foto: Oficiální stránky

Podle vyšetřovatelů vrazi za části jednoho těla albína, které se poté staly součástí amuletů, dostali přes 1000 dolarů. Také Al-Shymaa Kwegyirová se obává o svůj život. "Jsem albín a netuším, kdo po mně jde," cituje The Independent tanzanijskou poslankyni, která tvrdí, že hlavně v dětství ve škole čelila předsudkům a posměchu.

"Mnoho albínů je chudých a potřebuje pomoc od vlády," řekla krátce poté, co se stala poslankyní, britské stanici BBC. Podle ní je nutné nejdříve určit, kolik albínů v zemi vlastně je a jakým problémům čelí. A zasazovat se o to, aby dostali lepší přístup ke vzdělání a ke zdravotní péči.

 

Právě se děje

Další zprávy