Z Ruska už k nám neproudí vůbec žádný plyn

7. 1. 2009 10:50
Praha - V úterý potrubím do Česka přicházela ještě aspoň třetina dodávek, dnes ráno se zastavily úplně. V Bulharsku už lidé začínají mrznout.
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy
Tlakoměr ukazuje, jak poklesly dodávky ruského plynu do Evropy | Foto: Reuters

Rusko dnes po sedmé hodině ranní přerušilo veškeré dodávky zemního plynu přes Ukrajinu do Evropy.

"Mohu potvrdit, že v 7:44 ráno se dodávky plynu kompletně zastavily," prohlásil pro agenturu Bloomberg mluvčí Naftogaz Valentyn Zemljanskij.

Na české odběratele by neměl mít výpadek žádný vliv. Na rozdíl například od sousedního Slovenska totiž Česká republika není na ruském plynu zcela závislá.

Český dodavatel Transgas tak už v noci vyjednal zvýšení dodávek plynu severní cestou, napsal v tiskovém prohlášení mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Také ministerstvo průmyslu uklidňuje, že Česko zatím má pro svoji aktuální spotřebu dostatečné množství zemního plynu v podzemních zásobnících.

Bulhaři v mrazech nemají čím topit

Podobné štěstí nemají například v Bulharsku, které je od dodávek ruského plynu také úplně odříznuto.

Bulhaři přitom nemají možnost čerpat plyn z jiného plynovodu a v celé zemi je pouze jeden velký zásobník plynu, jehož kapacita pro zásobování 7,6 milionů obyvatel ani zdaleka nestačí.

Ve městě Ruse, ležícím na bulharsko-rumunské hranici, se tak v současných mrazech ocitly téměř tři tisíce lidí bez možnosti vytápění.

Vláda oznámila, že prioritně budou zásobovány nemocnice, školy a školky.

Sousední Rumunsko je na tom lépe. Z Ruska totiž odebírá jen třetinu své spotřeby zemního plynu.

Zcela bez ruského plynu se dnes ocitlo taky Slovinsko, tento stav by měl podle šéfa tamní dodavatelské společnosti trvat minimálně 24 hodin. Dále je situace dle jeho slov zcela nepředvídatelná.

Aktuálně.cz, Reuters

 

Právě se děje

Další zprávy