Krize zvýší nezaměstnanost v EU o 2 %, varuje Špidla

Zahraničí Zahraničí
4. 1. 2009 13:34
Nejhůře na tom v současnosti je Španělsko
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Finanční krize, která už několik měsíců sužuje takřka celý svět, v dohledné době citelně zredukuje počet pracovních míst v zemích Evropské unie.

Odhady Evropské komise předpokládají, že nezaměstnanost v rámci Unie vzroste v průměru o dvě procenta. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to prohlásil eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci Vladimír Špidla.

Růst nezaměstnanosti podle něj ovšem nepostihne všechny země sedmadvacítky stejně. "V současné době víme, že nejsilnější dopady na pracovní trh jsou ve Španělsku, Velké Británii a Irsku," vysvětlil někdejší český premiér.

Zatím poslední data z října loňského roku ukazují, že nezaměstnanost v rámci EU je na 7,1 procenta.

Boj s krizí bude i jedním z hlavních cílů právě probíhajícího českého předsednictví EU. "Krize se během českého předsednictví prohloubí a situace bude v jeho závěru velmi vážná," prohlásil v České televizi ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Nejobtížnější podle něj bude udržet soudržnost jednotlivých zemí Unie a zabránit egoismu jednotlivých členů evropského společenství.

Nezaměstnanost pozvolna roste i v Česku

Negativní dopady krize už pocítili i Češi. Podle dosud posledních údajů ministerstva práce a sociálních věcí vzrostla v listopadu nezaměstnanost na 5,3 procenta. Lidí bez práce bylo 300 tisíc.

Další vlna propouštění se přitom dá očekávat. Například Svaz automobilového průmyslu už v prosinci avizoval, že jen v tomto odvětví průmyslu přijde o práci bezmála 14 tisíc lidí. Řada podniků už své brány uzavřela. Například mladoboleslavská Škoda Auto omezila výrobu a propustila agenturní pracovníky.

Už v půli loňského prosince prozměnu začala nechtěná dovolená pro šest tisíc lidí, kteří pracovali pro jihlavský Bosh Diesel, největšího zaměstnance na Vysočině.

 

Právě se děje

Další zprávy