Vztahy Evropské unie s Čínou ovládl tibetský mráz

Dominik Jandl
1. 12. 2008 18:18
EU hostí dalajlamu, Čína na truc zrušila summit a popravila údajného špiona
Hlavní kormidelník Evropské unie pro příští půlrok Mirek Topolánek se vítá s tibetským exilovým vůdcem dalajlamou. Scény, jako je tato, nevidí v Pekingu rádi
Hlavní kormidelník Evropské unie pro příští půlrok Mirek Topolánek se vítá s tibetským exilovým vůdcem dalajlamou. Scény, jako je tato, nevidí v Pekingu rádi | Foto: Vláda České republiky

Brusel - Mezi Evropskou unií a Čínou o víkendu prudce ochladly vztahy. Na pekingskou vládu se totiž o víkendu nejen z Evropy sesypala vlna kritiky za popravu údajného tchajwanského špiona Wo Wej-chana.

Ten byl mezinárodně uznávaným biochemikem. Řadu let strávil vědeckým bádáním v Rakousku. Na rozdíl od své dcery však nezískal rakouské občanství.

Případ se do jisté míry podobá popravě doktorky Milady Horákové v totalitním Československu. Za zmírnění trestu pro Wo Wej-chana totiž orodovaly zahraniční vlády a další významní představitelé.

Kromě několika nót zaslaných Rakouskem tak učinila i Česká republika, konkrétně ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Woova poprava proběhla ve chvíli, kdy se v Číně měl konat na poslední chvíli odvolaný summit s představiteli Evropské unie.

Dalajlama u Havla, Topolánka i Sarkozyho

Ten čínská strana zrušila kvůli návštěvě tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Evropě. Neděli a pondělí tráví dalajlama shodou okolností v České republice, kam zavítal na pozvání exprezidenta Václava Havla.

Dalajlama v Praze. Už posedmé
Dalajlama v Praze. Už posedmé | Foto: Ondřej Besperát

Kromě českých představitelů včetně premiéra Mirka Topolánka se při cestě po Evropě setká i s dalšími politiky, což čínskou komunistickou nomenklaturu pobouřilo.

"Víme, že je Čína extrémně citlivá, když přijde na Tibet a vztahy s dalajlamou. Pro zrušení summitu ale nebyl žádný důvod," komentoval situaci předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

"Dalajlama má právo setkat se s kýmkoli se mu zachce," pokračoval Barroso v rozhovoru pro francouzské rádio RTL.

Čína spustila kritiku Evropy minulý týden poté, co francouzský prezident Nicolas Sarkozy oznámil, že se hodlá s dalajlamou rovněž setkat.

Dalajlama byl nucen odejít do exilu po čínské okupaci Tibetu v roce 1951.

Čína porušila vlastní zákony

Rudé vlajky na náměstí Tchien-an-men, kde v roce 1989 čínské milice zmasakrovaly studenty
Rudé vlajky na náměstí Tchien-an-men, kde v roce 1989 čínské milice zmasakrovaly studenty | Foto: Dominik Jandl

Wo byl popraven střelou do hlavy minulý pátek. Jeho dcera Žan Čchen se s ním naposledy viděla ve čtvrtek.

V pátek večer vydala médiím prohlášení, v němž Čínu obvinila nejen z porušení lidských práv, ale i z porušení vlastních zákonů.

Její otec totiž prý o blížící se popravě nevěděl, přičemž na to měl dle čínských zákonů právo.

"Čínské právo stanovuje, že vězni odsouzení na smrt mají právo vidět před popravou své blízké, aby se mohli rozloučit a odejít v míru," napsala.

 

Právě se děje

Další zprávy