Europarlament vyzval k diskusi: Co je to vlastně blog?

Dominik Jandl, djl
25. 9. 2008 17:15
Učinil tak v rezoluci na podporu svobody médií
Na Jana Švejnara čekala obrovské klubko novinářů.
Na Jana Švejnara čekala obrovské klubko novinářů. | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Evropský parlament vyzval odbornou i laickou veřejnost k diskusi o tom, čím je vlastně "blog". Stalo se tak v rezoluci na podporu svobody médií, kterou parlament přijal ve čtvrtek.

Blogy jsou současným fenoménem, využívají jej jak žurnalisté a odborná veřejnost, tak i zcela "normální" uživatelé a čtenáři.

Podle Europarlamentu se staly během svého vývoje důležitou možností pro svobodu vyjádření, a právě proto chce parlament zahájit veřejnou diskusi, jak by se dal tento útvar definovat.

Návrh vypracovaný Výborem pro kulturu a vzdělávání v parlamentu předložila poslankyně Marianne Mikko z uskupení sociálně- demokratických stran Evropského parlamentu.

Pro návrh hlasovalo 307 poslanců, zatímco proti se postavilo 262 z nich. Ještě předtím však návrh doznal jedné kosmetické změny.

Původní verze totiž podle některých kritiků zaváněla snahou o regulaci textů. V původním znění totiž Výbor pro kulturu a vzdělání vybízel k "vyjasnění právního postavení blogů a stránek vytvářených samotnými uživateli".

Parlamentem nakonec prošel pozměňovací návrh, který vyzývá k diskusi "o všech tématech souvisejících s právním postavením blogů".

Žurnalisté nezávislí, "různorodí" a etičtí

V přijaté rezoluci Evropský parlament kromě diskuse o blozích vybízí členské státy a Evropskou komisi k zabezpečení přístupu ke svobodným a různorodým médiím pro všechny občany EU.

Novináři čekají na tiskovou konferenci po diskusi prezidentských kandidátů. Marně, ani jeden z nich mezi ně nepřišel.
Novináři čekají na tiskovou konferenci po diskusi prezidentských kandidátů. Marně, ani jeden z nich mezi ně nepřišel. | Foto: Ondřej Besperát

Rezoluci kromě evropských sociálních demokratů podpořili i liberálové a zelení. Parlament v ní také varuje, že média i nadále zůstávají "politickými nástroji a že je třeba více provázat mediální zákony se zákony na ochranu hospodářské soutěže.

To by mělo politický a ekonomický vliv politiků, podnikatelů i firem vlastnících média eliminovat.

K tomu by měl ostatně napomoci i další významný bod rezoluce o zveřejňování vlastnictví různých mediálních subjektů. To by podle poslanců mělo být povinné, aby bylo snadnější zamezit ovlivňování médií ze strany jejich vlastníků.

Kromě toho by zákon měl stanovit jako povinné i redakční etické kodexy.

 

Právě se děje

Další zprávy