Prezident JAR složí funkci. Přeje si to jeho strana

Pavel Vondra, Reuters, pav
20. 9. 2008 23:00
Mbekimu zlomilo vaz stíhání stranického rivala Zumy
Jacob Zuma (vlevo) dlouho zůstával ve stínu prezidenta Mbekiho. Nyní se karta obrací
Jacob Zuma (vlevo) dlouho zůstával ve stínu prezidenta Mbekiho. Nyní se karta obrací | Foto: Reuters

Johannesburg - Jihoafrický prezident Thabo Mbeki složí funkci ještě před vypršením svého druhého mandátu.

Vyzval jej k tomu vrcholný politický orgán jeho mateřské strany Africký národní kongres (ANC), který od pátku jedná v Johannesburgu.

Podle zdrojů obeznámených s průběhem jednání byla vládní strana, která má v parlamentu ústavní většinu, odhodlána sesadit Mbekiho z funkce i proti jeho vůli.

"Na základě rozhodnutí Národního výkonného výboru ANC o odvolání prezidenta Mbekiho se pan prezident zavázal, že odstoupí, jakmile budou splněny veškeré ústavní náležitosti," sdělila prezidentská kancelář. S ohledem na zmiňovanou drtivou většinu ANC v parlamentu půjde čistě o formalitu.

Mbeki vs. Zuma 

Mbeki, který přebíral funkci hlavy státu v roce 1999 od Nelsona Mandely, měl původně skončit až v dubnu příštího roku. Jeho kancelář nyní oznámila, že na Valné shromáždění OSN, jehož se měl příští týden zúčastnit, už Mbeki do New Yorku nepoletí. 

Žhavým kandidátem na obsazení uvolněného křesla prezidenta je úřadující šéf ANC Jacob Zuma. Ten přitom dlouho čelil podezření z korupce, nezákonného vymáhání peněz a finančních podvodů, kvůli čemuž jej také Mbeki v roce 2005 uvolnil z postu viceprezidenta.

Zuma však celou dobu trval na své nevině a prohlašoval, že se stal obětí "honu na čarodějnice". Soud mu dal nakonec minulý týden za pravdu, když dospěl k závěru, že prokuratura pracovala na zjevnou politickou objednávku Zumových nepřátel v čele s Mbekim.

Ten to sice kategoricky odmítl, málokdo mu ale uvěřil a hlasy volající v souvislosti s tím po jeho rezignaci nakonec převážily i uvnitř grémia ANC. V něm má už od loňského prosince převahu tábor přívrženců Jacoba Zumy. On sám v souboji o předsednictví porazil právě Mbekiho.

Čunek po jihoafricku

Zumův korupční případ, který se s dlouhými přestávkami vlekl celé roky, vrhl na jihoafrickou politickou scénu podobný stín jako na tu českou tahanice kolem údajné korupce vicepremiéra Jiřího Čunka.

Oba případy mají vedle obvinění vysoce postaveného politického činitele z korupce, která vyzněla do ztracena, společné právě i otazníky kolem nezávislosti práce státního zastupitelství.

Jihoafrická média také upozorňují, že z kontroverzní dohody o nákupu zbraní v roce 1999, k níž se řada obvinění původně vznášených vůči Zumovi vztahovala, možná neprofitoval jen sám Zuma, ale celý Africký národní kongres, prezidenta Mbekiho nevyjímaje.

Jihoafrická prokuratura ale po fiasku v případu Zuma oznámila, že od dalšího vyšetřování podezřelého zbrojního kontraktu dává ruce pryč. 

 

Právě se děje

Další zprávy