Živě z Irska: Klausův spojenec vyrazil znovu do boje

Blahoslav Hruška
11. 6. 2008 12:00
Staneme se provincií EU, varuje před Coughlan

Dublin (od našeho zpravodaje) - Jméno Anthony Coughlan zná v Irsku jen málokdo. Zato u nás se emeritní profesor vyučující na dublinské Trinity College svého času dočkal takové pozornosti médií jako málokdo.

Není divu - předmluvu k jeho pamfletu o euroústavě, kterou před třemi lety vydalo Centrum pro ekonomiku a politiku pod názvem Řekneme své ano, nebo ne evropské ústavě, napsal prezident Václav Klaus, který Coughlana jako euroskeptického souputníka pozval do Prahy.

Coughlanovo jméno ale zcela nezapadlo ani v Irsku těchto dnů: zapojil se totiž do kampaně za odmítnutí Lisabonské smlouvy v referendu, které se uskuteční již zítra.

Více k referendu
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Vystudovaný sociolog je vlastně profesionálním revolucionářem proti EU - kdysi varoval Iry před přílivem levné pracovní síly z Východu, pak před reformní smlouvou z Nice, euroústavou a konečně i její nástupkyní - Lisabonskou smlouvou.

Podle Coughlana se Irsko stane pouhou provincií unie. "Jestliže bude Lisabon ratifikován, povede to k demokratickým reakcím napříč Evropou. Lidé si všimnou, že jim někdo ukradl národní nezávislost a demokracii," napsal aktivista do Irish Times.

Jenže časy se mění a některé starší Coughlanovy prognózy se ukázaly jako mylné. V Irsku panuje rekordní nezaměstnanost, poprvé za posledních deset let počet registrovaných na úřadech práce přesáhl 200 tisíc.

NE zákonům z ciziny. Jeden z tisíce plakátů v ulicích irské metropole.
NE zákonům z ciziny. Jeden z tisíce plakátů v ulicích irské metropole. | Foto: Blahoslav Hruška

A příliv levné síly z Východu se nekoná. Naopak - polské, ale i slovenské firmy lákají v Irsku své krajany, aby se vrátili zpět.

Stejně tak tomu bylo s unijní smlouvou z Nice, kterou Irové schválili až napodruhé. Přitom jim šlo pouze o dodatek o suverenitě irské armády, který s odmítnutým dokumentem nijak nesouvisel.

Celé Irsko je tak napjaté, jestli vyjde i další sázka na údajnou jistotu: podnikatel Declan Ganley, šéf sdružení Libertas, je natolik přesvědčen o krachu referenda, že premiérovi Brianu Cowenovi už zamluvil letenku do Bruselu.

Hned v pátek, den po referendu, bude prý mít v sídle Evropské unie co vysvětlovat. 

 

Právě se děje

Další zprávy