Češi staví novou kliniku. Na východě Afghánistánu

Karla Štěpánková (od naší spolupracovnice)
26. 4. 2008 16:00
Ve válkou zničené zemi chybějí lůžka. Pomáhá i Česko
Ženy čekají na očkování před stávající budovou nemocnice v Pole Alam.
Ženy čekají na očkování před stávající budovou nemocnice v Pole Alam. | Foto: Zdeněk Harmeník

Lógar (Afghánistán) - Po téměř třiceti letech bojů je afghánské zdravotnictví v troskách. Chybí lůžka pro nemocné, léky, ale třeba i voda nebo elektřina v nemocnicích.

V provincii Lógar na východě Afghánistánu proto Češi z provinčního rekonstrukčního týmu rekonstruují několik zdravotnických zařízení. Základní kámen pro výstavbu všeobecné kliniky v centru provincie Pole Alam byl položen 31. března.

Ženy v dlouhých šátcích, neboli burkách, které je zahalují od hlavy až k patě, se tlačí před přízemní budovou. Mezi nimi pobíhají děti, dívky i kluci od dvou let do pěti.

Ty mladší drží ženy v náručí - burka vytváří jakousi modrou zavinovačku. Mezi ženami prochází jediná bez burky, v bílém plášti a s dlouhým šátkem na hlavě.

Očkování zdarma

"Dneska tu probíhá očkování, ženám i dětem dáváme vakcínu, která v sobě obsahuje látky proti žloutence B, tyfu, neštovicím, dětské obrně," říká mladá afghánská lékařka.

Guvernér Abdullah Wardak a zástupce afghánského ministerstva zdravotnictví v Lógaru Mohammad Zarif pokládají základní kámen pro stavbu kliniky.
Guvernér Abdullah Wardak a zástupce afghánského ministerstva zdravotnictví v Lógaru Mohammad Zarif pokládají základní kámen pro stavbu kliniky. | Foto: Zdeněk Harmeník

Doktorka Nasina se vrátila po dvaceti letech z Pákistánu, kam její rodina uprchla během sovětské invaze. Vystudovala univerzitu v Péšaváru, ale hned po pádu Tálibánu v roce 2001 se vrátila zpátky.

Nasina pracuje v ženské části nemocnice. Očkování je zdarma, vakcíny dodává nevládní organizace Medical Refresh Courses for Afghans (MRCA), která financuje i platy veškerého zdravotnického personálu v provincii Lógar a provozuje všechna zdejší zdravotnická zařízení.

Za každou návštěvu u lékaře jinak každý pacient v Lógaru zaplatí čtyři Afghání, tedy asi 2 koruny. V každém zdravotnickém zařízení funguje lékárna se základní nabídkou léků.

Pokud je lékař předepíše, zaplatí pacient při jejich převzetí 40 procent jejich nákupní ceny. Získané peníze jsou použity na spolufinancování platů lékařů a sester v provincii. Ti nejchudší a sociálně slabí poplatky platit nemusí.

Jediné místo pro ženy

"Nemocnici postavilo před čtyřmi lety OSN. Ze začátku jsme tady měli 40 až 50 rodiček za měsíc. Lidé se nás báli. Ale postupně nám začali důvěřovat: muži začali své ženy k nám do nemocnice pouštět. Dnes odrodíme až 500 žen za měsíc," říká Nasina.

Ženy nakupují léky v nemocniční lékárně, Čtyřicet procent z ceny léku hradí pacient sám. Nejchudší a sociálně slabí jsou od placení poplatků osvobozeni.
Ženy nakupují léky v nemocniční lékárně, Čtyřicet procent z ceny léku hradí pacient sám. Nejchudší a sociálně slabí jsou od placení poplatků osvobozeni. | Foto: Karla Štěpánková

Provincie Lógar patří mezi nekonzervativnější oblasti Afghánistánu. Uvidět na ulici ženu bez burky je nemožné, většina z nich téměř nikdy nevychází z domu. Větší počet žen lze potkat právě jenom v místní nemocnici.

V růžově natřené přízemní budově, obehnané dvoumetrovou zdí, je ženské oddělení nemocnice. Za železnými dveřmi visí ještě závěs ze silné látky. To proto, aby do areálu nebylo vidět, ani když se otevřou dveře.

Hned za dveřmi se očkuje i a registrují se nové pacientky. Následuje malá místnost, ve které jsou dvě nepovlečená lůžka: předporodní pokoj.

Šest hodin v porodnici

Za předporodním pokojem jsou dvoje dveře - jedny vedou do porodního sálu a druhé do poporodního pokoje.

Na sále jsou tři jednoduché postele. Právě teď je za nimi slyšet dětský křik. Každý den na klinice porodí nejméně dvanáct žen.

Nová budova všeobecné kliniky bude otevřena v centru provincie Lógar za čtyři měsíce. Postaví ji místní stavební firma.
Nová budova všeobecné kliniky bude otevřena v centru provincie Lógar za čtyři měsíce. Postaví ji místní stavební firma. | Foto: Karla Štěpánková

Po šesti hodinách odpočinku v poporodním pokoji odchází rodička domů, na delší odpočinek chybí nemocnici potřebná kapacita. Rozšířit by jí měla nová všeobecná klinika, kterou v Pole Alam staví český provinční rekonstrukční tým.

Klinika nabídne minimálně dvacet lůžek v ženské a mužské části, laboratoř, pokoj pro sestry, vakcinační místnost či lékárnu.

Provinční rekonstrukční tým působí v Lógaru od poloviny března. Tvoří ho pět civilních odborníků a téměř 200 vojáků. Civilní část se v dubnu rozšíří o zemědělského experta a hydrogeologa, případně další profese, které budou pro rozvoj oblasti nezbytné.

Rekonstrukční tým v provincii Lógar se zaměří na další rekonstrukce zdravotnických zařízení, škol či tradičních zavlažovacích systémů.

 

Právě se děje

Další zprávy