"Amerika je zrádce!" bouří Pákistánci

rst, ČTK
15. 1. 2006 11:38
Péšávar - Skandováním "Smrt Americe" začaly dnes po celém Pákistánu protiamerické protesty, které jsou reakcí na nálet amerických letadel na pákistánskou vesnici Damadola u afghánských hranic.
Asi 10 000 lidí se sešlo na demonstraci v největším pákistánském městě Karáčí. Mnozí skandovali hesla "Smrt americké agresi" a "Přestaňte bombardovat nevinné lidi".
Asi 10 000 lidí se sešlo na demonstraci v největším pákistánském městě Karáčí. Mnozí skandovali hesla "Smrt americké agresi" a "Přestaňte bombardovat nevinné lidi". | Foto: Reuters

Nálet, který se uskutečnil patrně pod taktovkou tajné služby CIA v noci na sobotu, měl za cíl druhého nejvyššího představitele teroristické sítě Al-Káida Ajmána Zavahrího. Namísto něj však zahynulo nejméně 18 civilistů.

Vše o náletu ČTĚTE ZDE

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf mezitím své spoluobčany vyzýval, aby neukrývali ozbrojence, protože to podle něj jen rozdmýchá násilí na pákistánském území.

"Pokud tu budeme ukrývat teroristy ... pak naše budoucnost nebude dobrá," řekl Mušaraf v projevu, který dnes odvysílala státní televize.

Dav zapálil kancelář humanitární organizace

Protesty proti americkému náletu začaly ve městě Samarbagh, asi 50 km od vesnice Damadola, kde se shromáždilo více než 600 lidí navzdory deštivému a chladnému počasí. Skandovali hesla "Smrt Americe", "Smrt Bushovi" a "Přítel Ameriky je zrádce". Jeden z řečníků ve svém projevu uvedl, že Spojené státy se na Pákistán zaměřily, protože má k dispozici jaderné zbraně.

Asi 10 000 lidí se sešlo na demonstraci v největším pákistánském městě Karáčí. Mnozí skandovali hesla "Smrt americké agresi" a "Přestaňte bombardovat nevinné lidi". V ulicích byly rozmístěny stovky příslušníků pořádkové policie, ale zatím nebyly hlášeny žádné násilnosti.

Koalice protiamerických islámských skupin plánuje během dneška protesty po celé zemi. V sobotu se uskutečnil protest asi 8000 lidí ve městě Inajat Kala a v nedaleké vesnici rozčílený dav zapálil kancelář humanitární organizace podporované OSN.

Američtí i pákistánští oficiální činitelé mezitím nadále prověřují, zda Zavahrí skutečně mohl být ve vesnici Damadola a jestli CIA nařídila nálet na základě důvěryhodných informací.

Zaváhri prý byl pozván na večeři, ale nepřišel

Nejmenovaní činitelé pákistánské špionáže dnes uvedli, že Zavahrí skutečně ve vesnici měl být - údajně sem byl pozván na večeři, ale nepřišel. To ale vzápětí popřely vojenské zdroje jako "nepodloženou zvěst".

Pákistánská špionáž uvedla, že prověřuje zprávy, podle nichž bylo zabito v Damadole nejméně sedm zahraničních ozbrojenců a jejich těla byla po náletu odstraněna místními příznivci.

I kdyby se tato verze prokázala jako pravdivá, je podle nich nepravděpodobné, že by mezi oběťmi byl Zavahrí. To potvrzuje i televizní stanice Al-Arabíja, která s odvoláním na kontakt blízký organizaci Al-Káida uvedla, že Zavahrí žije.

Americká vláda oficiálně žádnou ze zpráv nekomentovala. Zdroje blízké operaci oznámily, že zatím je příliš brzy zveřejnit jakékoli závěry, nicméně ostatky mrtvých budou prozkoumány.

USA dají 25 milionů

Tyto zdroje, které si nepřály prozradit svou totožnost, uvedly, že nálet se uskutečnil na základě "velmi dobrých" informací, naznačujících, že Zavahrí bude v dané lokalitě.

Za dopadení šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina a jeho pobočníka Zavahrího nabídly Spojené státy 25 milionů dolarů za každého.

Oba muži jsou na útěku od roku 2001, kdy USA svrhly v Afghánistánu vládu hnutí Taliban, která špičky Al-Káidy hostila. Předpokládá se, že se oba muži ukrývají v těžko dostupných oblastech podél pákistánsko-afghánských hranic, kde je chrání kmeny Paštunů.

 

Právě se děje

Další zprávy