S Albánci se o Kosovu nedá mluvit, stěžují si Srbové

rst
21. 11. 2007 12:10
Kosovští Albánci se dávno rozhodli, tvrdí
A man shouts slogans during a rally supporting the independence of Kosovo at Mother Theresa square in Tirana, November 15, 2007. Kosovo's parliamentary and local elections are scheduled for November 17. REUTERS/Arben Celi (ALBANIA)
A man shouts slogans during a rally supporting the independence of Kosovo at Mother Theresa square in Tirana, November 15, 2007. Kosovo's parliamentary and local elections are scheduled for November 17. REUTERS/Arben Celi (ALBANIA) | Foto: Reuters

Brusel - Další kolo vyjednávání o budoucnosti Kosova skončilo bez výsledku. Kosovo varuje, že po ukončení rozhovorů 10. prosince vyhlásí nezávislost jednostranně.

Přesto se delegace kosovských Albánců a Srbů v Bruselu dohodla, že se příští týden potkají znovu.

Kosovský prezident Fatmir Sejdiu slíbil, že Kosovo bude své vyhlášení nezávislosti konzultovat se Spojenými státy a Evropskou unií. Dal ale jasně najevo, že pro Kosovo "absolutně neexistuje jiná alternativa, než samostatnost".

A právě to Srbům vadí. 

Kosovský prezident Fatmir Sejdiu
Kosovský prezident Fatmir Sejdiu | Foto: Reuters

Srbský prezident Boris Tadić i premiér Vojislav Koštunica shodně tvrdí, že si delegace kosovských Albánců kompromis nepřeje a ve věci statusu Kosova není ochotná ustoupit. Právě kompromisní řešení se přitom snaží najít takzvaná "Trojka", složená ze zástupců USA, EU a Ruska. 

"Albánská strana ani jednou neprojevila přání hovořit o statusu a jen jednala o vztazích, které nastanou po rozdělení mezi dvěma nezávislými státy," řekl Tadić.

Bělehrad ale podle něj jakékoliv lhůty či vnucená řešení odmítá. "Věříme, že je ještě možné dospět ke vzájemně uspokojivému řešení," uvedl prezident.

Návrh o autonomii

Srbský prezident Boris Tadić
Srbský prezident Boris Tadić | Foto: Reuters

Premiér Koštunica řekl, že během rozhovorů v Badenu 26. listopadu chce Srbsko dále rozpracovat svůj návrh o kosovské autonomii. A to přesto, že si albánská strana v úterý podle něj "srbské návrhy nepřála vyslechnout".

"Věřím, že je to řešení udržitelné, dobré a založené na právu," řekl Koštunica s tím, že neutrální status (návrh Trojky) je trikem, jak zajistit, aby z Kosova a Srbska byly dva nezávislé státy.

Albánci však tvrdí, že návrhy Bělehradu jsou pro Kosovo "nepoužitelné". To je příklad autonomie Hong Kongu či Alandských ostrovů, které srbská strana navrhovala právě pro Kosovo. 

"Srbsko nepřipustí, aby na jeho území vznikl nový stát a nebude akceptovat jakékoliv porušení mezinárodního práva," uvedl už v pondělí srbský prezident Tadić pro ruský státní televizní kanál Rossija a ozřejmil, že srbský postoj zůstává neustále stejný.

Jeho kosovský protějšek však prohlásil, že poté, co vyjednavači dodají v prosinci závěrečnou zprávu generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, proběhnou důležité konzultace a poté už kosovský parlament rozhodne o vyhlášení nezávislosti.

Bojí se i státy EU

"Všichni musí pochopit, že vyhlášení nezávislosti může mít nebezpečné následky pro celý region i jiné části světa," varoval Tadić.

Některé evropské státy a nejméně pět států Evropské unie - včetně Řecka nebo Rumunska - se obávají, že by případné jednohlasné vyhlášení nezávislosti mohlo motivovat další separatistické regiony Balkánu a jihovýchodní Evropy.

S přispěním Ivany Povolné

 

Právě se děje

Další zprávy