Izraelský útok na Sýrii mířil na jaderný reaktor

Reuters
14. 10. 2007 17:00
Informaci přinesl deník New York Times
Foto: Reuters

New York - Zářijový izraelský nálet na syrské území mířil na místo, kde se podle špionážních služeb Izraele a USA nacházel nukleární reaktor.

S odvoláním na americké činitele, kteří mají přístup ke zpravodajským informacím a přáli si zůstat v anonymitě, to ve svém nedělním vydání napsal deník New York Times.

Částečně dokončený reaktor byl podle těchto zdrojů stavěn po vzoru severokorejského reaktoru určeného pro ukládání paliva použitelného pro jadernou zbraň. Objevit se ho podařilo pomocí satelitních snímků.

Zařízení bylo údajně o mnoho dál k dokončení než irácký reaktor, na který Izraelci podnikli preventivní útok v roce 1981. Do plné funkčnosti syrského reaktoru zbývalo několik let.  Členové Bushovy administrativy byli podle informací deníku rozdělení v názoru, zda útok není v tomto případě unáhlený.

Mluvčí Bílého domu odmítl informace deníku jakkoli komentovat, stejně se zachovala izraelská strana. Do okamžiku útoku však nebylo zřejmé, jak daleko se Sýrie při budování reaktoru dostala, či jakou roli při tom hrála Severní Korea.

Izrael sice úder na Sýrii potvrdil, neposkytl k němu však další informace. Izraelská média nesměla zveřejnit žádné detaily.

Podobně skoupá na informace byla také Bushova administrativa. Někteří její činitelé však anonymně uvedli, že útok mohl být zamýšlen také jako vzkaz Íránu budujícímu vlastní jaderný program.

 

Právě se děje

Další zprávy