Karabach volil prezidenta. Změn se nedočká

Roman Staněk
20. 7. 2007 10:01
Nový prezident nebude mít na rozhodování žádný vliv
Pozůstatky kruté války z počátku 90. let jsou i teď v Karabachu stále patrné. Ázerbajdžánský tank na severovýchodě země
Pozůstatky kruté války z počátku 90. let jsou i teď v Karabachu stále patrné. Ázerbajdžánský tank na severovýchodě země | Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Stěpanakert - Izolovaná arménská enkláva včera volila nového prezidenta. Voliči věřili, že se region už nadobro oddělí od Azerbajdžánu i Arménie. Mezinárodní pozorovatelé jsou skeptičtí.

"Náhorní Karabach má více argumentů než Kosovo pro to, aby se stal nezávislým státem. Pokud se Kosovo nezávislé stane, pak nevím, proč by to nešlo u Karabachu," prohlásil odstupující karabašský prezident Arkady Gukasjan.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun však uvedl, že situaci Kosova považuje za zcela vyjímečnou a nelze ji brát jako precedenc pro Náhorní Karabach. Ten vyhlásil nezávislost na počátku 90. let minulého století, nikdo ji však neuznal.

 

Zřejmě nejnavštěvovanější církevní objekt v Karabachu - klášter Ganzasar. Od letošního roku vedle něj začne fungovat úplně nová škola pro mladé mnichy
Zřejmě nejnavštěvovanější církevní objekt v Karabachu - klášter Ganzasar. Od letošního roku vedle něj začne fungovat úplně nová škola pro mladé mnichy | Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Živě z Karabachu: Válka odchází, turisté přicházejí

Přečtěte si reportáž redaktora Aktuálně.cz z Náhorního Karabachu: "V Karabachu lze - kromě turisticky atraktivních oblastí, stále spatřit stopy téměř 15 let staré válečné vřavy"

 

Bez nezávislých pozorovatelů

Dnešních voleb, ve kterých bojuje pět Gukasjanových nástupců, se neúčastní žádní mezinárodní pozorovatelé. "Jako všechny ostatní mezinárodní instituce, ani NATO neuznává tyto takzvané volby," uvedl například mluvčí NATO James Appathurai.

Bako Saakjan, favorit dnešních prezidentských voleb v mezinárodně neuznané republice Náhorní Karabach volí v hlavním městě Stěpanakertu
Bako Saakjan, favorit dnešních prezidentských voleb v mezinárodně neuznané republice Náhorní Karabach volí v hlavním městě Stěpanakertu | Foto: Reuters

Azerbajdžán, který v roce 1993 prohrál válku o horskou republiku se sousední Arménií, podle očekávání uvedl, že volby porušují mezinárodní právo. "Volby neuznal nikdo, OSN, EU, NATO, tak proč bychom je měli uznat my," říká Novruz Mamedov z úřadu prezidenta.

Favoritem voleb byl šestačtyřicetiletý Bako Saakjan, bývalý velitel bezpečnostních složek. Svoji roli splnil: podle prvních předběžných výsledků vyhrál.

Získal přes 85 procent hlasů.  Oficiální výsledky mají být oznámeny ještě během dneška.

Saakjana otevřeně podporoval také odcházející prezident Gukasjan. Jeho největším rivalem byl zástupce ministra zahraničí, devětatřicetiletý Masis Mailjan.

Oba dva hlavní kandidáti plně podporují nezávislost Karabachu. Saaksjan, který podle Rádia Svobodná Evropa udělal kariéru v sovětské KGB, má podporu jak Arménie tak Ruska. Ať už se však stane prezidentem kdokoliv, o osudu své země bude rozhodovat úplně někdo jiný.

 

Válka, dohoda, válka?

Je to jako na běžícím pásu. Ještě před několika měsíci tvrdil azerbajdžánský prezident Ilham Alijev, že se téměř dohodl s arménskou stranou na zpřístupnění horské enklávy Náhorní Karabach, o kterou se bojovalo.

Podle Alijeva byli Arméni ochotni odevzdat veškeré okupované ázerbajdžánské území kolem Karabachu a souhlasili s návratem desetitisíců uprchlíků, kteří museli opustit své domovy během prohrané války.

Foto: Aktuálně.cz

Po vzájemných rozhovorech, které proběhly nedávno v Petrohradu, to však vypadá, že země se nedokázaly shodnout vůbec na ničem. Arménie nechce ustoupit ani o píď a ázerbajdžánská armáda na hranicích Karabachu je aktivnější než kdykoliv předtím.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která zprostředkovává mírové rozhovory však minulý týden oznámila, že se uskuteční další summit obou prezidentů. Neuvedla však, zda se ho zúčastní také nový prezident Náhorního Karabachu.

 

Právě se děje

Další zprávy