Zimbabwe do půl roku zkolabuje. Mugabe dál hýří

rst
14. 6. 2007 12:24
Inflace na konci roku může dosáhnout 512 000 procent
Robert Mugabe hýří státními penězi a likviduje politické odpůrce
Robert Mugabe hýří státními penězi a likviduje politické odpůrce | Foto: Reuters

Harare - Nikde jinde na světě není tak vysoká inflace jako v Zimbabwe. Experti ale varují, že může být i hůř. A brzy také podle všeho bude.

Inflace dosahující 3700 procent v této africké zemi už nadále neumožňuje lidem vést obchody, provozovat služby nebo jiné formy podnikání.

Mezinárodní humanitární organizace varují, že se celá ekonomika režimu prezidenta Roberta Mugabeho, který je u moci už 27 let, do půl roku zhroutí. Obchodní kvóty v zemi momentálně platí pro jeden den, nebo jednu hodinu.

Firmy už platí své zaměstnance raději v jídle, než v penězích, obchody totiž zdvojnásobují své ceny zhruba dvakrát do měsíce. Například policisté dostávají menší plat než domácí služebnictvo.

Inflace 512 000 procent

Zimbabwe omezilo dodávky elektrické energie do domácností. Proud nejde zhruba 20 hodin denně.
Zimbabwe omezilo dodávky elektrické energie do domácností. Proud nejde zhruba 20 hodin denně. | Foto: Reuters

Pokud růst cen bude pokračovat stejným tempem každý měsíc, na konci roku bude inflace dosahovat 512 000 procent. Odborníci však ekonomický kolaps celé země očekávají ještě dříve.

Zpráva, kterou mezinárodní humanitární organizace zaslaly OSN, uvádí, že se prostředky na přežití běžné městské rodiny minulý měsíc zvýšily o 66 procent.

Přívod elektrické energie byl minulý měsíc omezen pouze na několik hodin denně, země má také nedostatek vody.

K situaci v zemi se vyjádřili také zástupci organizace Doktoři za lidská práva: "Nedá se říci, že zdravotní systém v Zimbabwe je blízko kolapsu. On už zkolaboval."

Mugabe kupuje traktory

Centrální banka v Zimbabwe opět vypustila na trh nově denominovanou měnu, zimbabwský dolar. Její snaha zkrotit inflaci a pomoci exportu však neustále naráží na rozhazovačnou politiku vlády.
Centrální banka v Zimbabwe opět vypustila na trh nově denominovanou měnu, zimbabwský dolar. Její snaha zkrotit inflaci a pomoci exportu však neustále naráží na rozhazovačnou politiku vlády. | Foto: Reuters

Prezident Mugabe však zodpovědnost za současnou situaci odmítá. Obviňuje západní mocnosti z toho, že jej chtějí svrhnout za jeho kroky, kterými připravil o půdu bílé farmáře.

Prezidentova reakce na současnou krizi je skutečně zvláštní, informuje dnes britský deník The Times. Minulý týden osobně dohlížel na předávku 975 nových traktorů, 35 kombajnů a mnohého dalšího zemědělského vybavení zhruba za 25 milionů dolarů.

"Dnes jsme se stali hrdými pány našeho politického a ekonomického osudu," prohlásil podle londýnského listu Mugabe. Novou techniku zakoupenou za zahraniční měnu obdrží s ním spříznění politici.

Na příští rok jsou připravovány prezidentské volby, už teď je však systematicky likvidována opozice. Odborníci však pochybují, zda k hlasování vůbec bude moci dojít, pokud země do té doby přestane fungovat.

Krize v řeči čísel:

  • 80% nezaměstnanost
  • 5500 Kč HDP na hlavu
  • -4.4% růst
  • 39 let je průměrná délka dožití
  • 700 000 lidí přišlo od roku 2005 o domov či zdroj obživy
  • 27 let je Robert Mugabe u moci
  • 0 dolarů zůstalo pro platy zimbabwské armády

Čtěte více o Zimbabwe

Foto: Petr Pošvic
Kontroverzní Zimbabwe povede významný orgán OSN
Europoslanci při hlasování ve Štrasburku
Europoslanci při hlasování ve Štrasburku | Foto: Reuters
Mugabe dostal dárek. Sankce z EU
Ceny chleba jdou do astronomických částek
Ceny chleba jdou do astronomických částek | Foto: Reuters
Hlad v Zimbabwe. Mugabe vrací půdu bílým

 

Právě se děje

Další zprávy