Pád střechy: Hráči varováni, rodiny ne

Red Zah, Reuters
3. 1. 2006 10:00
Bad Reichenhall - Detaily o kolapsu střechy na sportovní hale v Alpách, který si vyžádal již 15 mrtvých a víc než 30 zraněných, naznačují, že úřady situaci podcenily.
Záchranáři v alpském středisku Bad Reichenhall se snažili pomoci desítkám lidí, kteří zůstali pod troskami.
Záchranáři v alpském středisku Bad Reichenhall se snažili pomoci desítkám lidí, kteří zůstali pod troskami. | Foto: ČTK / AP

Zpravodajství o záchranné akci NAJDTE ZDE

I když německá policie v noci z pondělí na úterý odmítala říci, co tragédii způsobilo, místní lidé svou verzi zveřejnili: Problémy s konstrukcí víceúčelové haly ze 70. let byly známy už dlouho.

A místní úřady si je uvědomovaly i v osudné odpoledne, krátce předtím, než střecha spadla.

Zrušte trénink!

Předseda místního hokejového klubu řekl německé veřejnoprávní televizi, že dostal od místní radnice varování, aby plánovaný trénink mužstva byl raději zrušen. Přišlo podle něj asi v 15:30. Konstrukce se zbortila půlhodiny poté.

"Bruslení pro veřejnost evidentně pokračovalo," řekl Thomas Rumpeltes televizi ZDF

Mluvčí radnice, který si podle zpravodaje Reuters nepřál být jmenován, uvedl, že návrh na zrušení tréninku byl nezávazný - tak, aby bylo možno zjistit, jestli je ze střechy haly potřeba odstranit mokrý sníh, který připadl během intenzivního sněžení. Varování nepadlo proto, že už by panovala jasná obava o bezpečnost, uvedl mluvčí.

Podle něj prohlídka kolem poledne naznačovala, že vrstva sněhu na střeše budovy nijak nepřekračuje bezpečnostní normy.

Odpoledne s dětmi 

Konstrukce postarší budovy se včera odpoledne rozpadla během pár vteřin. Ocelové plochy se prolomily dovnitř v samotném středu.

"Je velmi těžké se vůbec dostat dovnitř, pořád přetrvává velké riziko, že se budova zbortí ještě víc. Váha sněhu je extrémní," řekl kolem deváté večer, pět hodin po neštěstí, policejní mluvčí Fritz Braun. A přitom: "Každá minuta je teď drahá."

Stres záchranářů ještě zesilovalo vědomí, kolik malých bruslařů může být uvnitř. Na jihu Bavorska totiž trvají prázdniny.

"V takovéhle odpoledne můžeme očekávat, že mezi návštěvníky byly zejména děti a rodiny," neskrýval obavy mluvčí úřadu.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy