Politici bilancovali i slibovali

1. 1. 2006 6:32
Praha, Svět - Většina světových státníků se obrátila na své občany. Přáli šťastný nový rok a hodnotili rok 2005. Premiér Jiří Paroubek spíše zbrojil na červnové volby.
Foto: Reuters

Americký prezident George Bush prohlásil, že odcházející rok byl pro USA rokem prosperity a bezpečnosti, přestože země je neustále zmítána útoky přírodních živlů. Nejhorší katastrofa postihla město New Orleans v srpnu, poslední den v roce zase silná bouře bičovala severní Kalifornii.

Americký prezident zároveň slíbil, že v novém roce američtí vojáci zbaví irácká města teroristů a posílí tamní bezpečnostní síly, aby mohly převzít hlavní díl odpovědnosti za bezpečnost. Bush si dále pochválil hospodářskou prosperitu USA: "Inflace je nízká, produktivita vysoká a drobné podnikání vzkvétá."

Papež odsoudil zbrojení

Nejmocnější muž katolické církve ve svém poselství k Světovému dni míru, slaví se právě 1. ledna, odsoudil globální nespravedlnost, potlačování pravdy pomocí "lží naší doby", terorismus a bezuzdné světové zbrojení. "Tragický a otřesný nihilismus inspiruje terorismus, který udržuje svět ve strachu a nejistotě," napsal papež Benedikt XVI.

Papež dále prohlásil, že s hořkostí vnímá růst vojenských výdajů a stagnaci mezinárodním společenstvím započatého odzbrojovacího procesu, který podle něj uvázl "v bažině téměř všeobecné lhostejnosti". Zasazuje se zejména o jaderné odzbrojení.

Putin je se starým rokem spokojen 

Ruský prezident Vladimir Putin zase při svém novoročním přání vzkázal svým spoluobčanům, že by měli při řešení svých problémů spoléhat na vlastní síly. Stejně jako Bush označil starý rok za dobrý: "Rok 2005, který končí, byl vcelku úspěšný ve všech oblastech a jasně ukázal, že jsme schopni dosáhnout mnoha věcí," prohlásil Putin. "Určitě ještě máme hodně problémů a víme, že je můžeme řešit jen vlastními prostředky, dodala ruská hlava státu.

Se svým prvním novoročním projevem vystoupil také irácký prezident Džalál Talabání, který si od roku 2006 slibuje stabilitu v zemi. "Problémy s bezpečností, zásobováním elektřinou a vodou přetrvávají a doufám, že se stanou prioritami nové vlády, která bude, jak doufám, vládou národní jednoty," řekl Talabání v televizním projevu.

Irácký prezident ale důvod k pozitivnímu hodnocení roku 2005 příliš neměl. Na jedné straně shrnul úspěchy nového režimu: uspořádání parlamentních voleb, zahájení soudního procesu s bývalým diktátorem Saddámem Husajnem a sociální opatření ve prospěch důchodců a osob s nízkými příjmy. Přiznal ale zároveň i přetrvávání teroristických akcí a šlendrián ve veřejných službách, stejně jako občasné porušování lidských práv.

Chirac mobilizoval Francouze

Francouzský prezident Jacques Chirac se v novoročním poselství snažil zmobilizovat Francouze, kteří mají pocit, že jejich země je v krizi. Na závěr roku, v němž Francie zasadila ránu Evropské unii hlasováním proti její ústavě a prožila nebývalé incidenty na chudých předměstích, vyzval občany, aby věřili ve Francii a v ideály republiky. "Musíme znovu najít veškerou mobilizační sílu slova vlastenectví," řekl Chirac.

Chirac znovu prohlásil, že unie je pro budoucnost Francie klíčová. Vyslovil spokojenost s nedávnou dohodou EU o rozpočtu na léta 2007 až 2013, ale řekl, že unie potřebuje vylepšit své instituce, a slíbil, že vbrzku přijde v tomto směru s určitými návrhy. Letošní novoroční poselství bylo Chirakovo jedenácté. Jeho druhý mandát končí na jaře 2007 a většina Francouzů si nepřeje,
aby prezident kandidoval znovu.

Premiér Paroubek sliboval

Foto: Ondřej Besperát

Jako rázný muž se v posledních vteřinách snažil vypadat premiér české vlády Jiří Paroubek. Občanům slíbil nekompromisní boj s korupcí a závažnou kriminalitou. Podle jeho vize roku 2006 se zvyší životní úroveň včetně průměrných platů. "Vláda vytváří takové investiční a exportní šance, že ať už volby dopadnou jakkoliv, průměrná mzda překročí kdysi planě slibovanou bájnou hranici 20 000 korun," prohlásil v narážce na prezidenta Václava Klause, který před volbami v roce 1996 jako tehdejší premiér a šéf ODS předvídal do roku 2000 až dvacetitisícové průměrné platy.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy