Saúdská Arábie přitvrzuje. Počet poprav roste

pav
24. 4. 2007 14:05
Trest smrti byl letos vykonán už na 42 lidech

Rijád - Saúdská Arábie dnes popravila dva odsouzené vrahy. Po relativním uvolnění z posledních dvou let, kdy počet poprav v tomto konzervativním islámském království nepřekonal čtyři desítky ročně, tak dochází ke změně trendu.

Dosavadní letošní průměr 2,5 vykonaných trestů smrti týdně naznačuje, že saúdská justice možná prolomí psychologickou hranici stovky popravených za rok.

Jak uvádí agentura Reuters s odvoláním na saúdskou státní tiskovou agenturu SPA, životem dnes za své zločiny zaplatili dva saúdští občané Džabar Abú Ša´afa, který kvůli sporu o pozemek ubodal dalšího Saúda, a Atef bin Mohammed al-Jásí, který v blíže nespecifikovaném sporu ubil jiného člověka k smrti.

Život (nejen) za život

V Saúdské Arábii se ale nepopravuje jen za vraždu. Mezi další zločiny, na něž se vztahuje hrdelní trest, patří obchodování s drogami, znásilnění, loupež, ale také "sexuální přestupky", "čarodějnictví", či "odpadlictví od víry".

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

  • V roce 2005 bylo popraveno nejméně 2148 lidí v celkem 22 zemích
  • K smrti bylo odsouzeno nejméně 5186 lidí v 53 zemích
  • 94 procent poprav se vykonalo v Číně (1770), Íránu (94), Saúdské Arábii (86) a USA (60)

Zdroj: Amnesty International

Podle organizace Amnesty International patří Saúdská Arábie k nejpřednějším vykonavatelům trestu smrti na světě. Za posledních dvacet let popravila více než dvanáct set lidí, skutečný počet popravených je prý ale zřejmě mnohem vyšší.

Popravy zpravidla vykonává kat na veřejném prostranství setnutím hlavy. Odsouzenec při tom klečí a má zavázané oči. Někdy je k useknutí hlavy třeba více než jedna rána. Ani na popravišti se rozdílné přístupy k mužům a ženám nestírají.

"Meč používám k zabíjení zločinců mužského pohlaví, na zabíjení ženských kriminálnic mám střelné zbraně, většinou pistole," cituje Amnesty International popravčího Sáida bin Abdullláha al-Bišího. "Myslím, že je to kvůli tomu, aby se jim nemusel odstraňovat závoj, který by odhalil jejich tvář, krk a část zad."

Odsouzeným zpravidla nebývá předem sděleno datum popravy a nemají možnost rozloučit se s nejbližšími.

Islám nabízí možnost odpuštění

Zdaleka největší výhrady organizací na ochranu lidských práv ale směřují k samotným soudním procesům, jež probíhají za zavřenými dveřmi a sotva je lze označovat za spravedlivé.

Foto: Aktuálně.cz

Pravděpodobnost, že se Saúdská Arábie připojí k iniciativě, jež volá po globálním zákazu vykonávání trestu smrti, je takřka nulová.

Nadějí pro zlidštění dosavadní praxe by však podle některých pozorovatelů mohlo být samo náboženství, jež hraje v životě saúdské společnosti naprosto klíčovou roli. Výklad Koránu totiž podle znalců nemusí být tak striktní, aby neumožňoval ani v případě zmiňovaných prohřešků ušetřit lidský život.

"Stále více lidí si uvědomuje výhody, které souvisejí s odpuštěním v islámu," řekl agentuře IPS novinář listu Al-Madinah Mohammed Rabei Soliman. "Naše společnost je hluboce konzervativní, a tak stačí jemně připomenout pozitivní aspekty odpuštění, aby si lidé tuto myšlenku osvojili. Uvěří pak tomu, že je Alláh odmění."

 

Právě se děje

Další zprávy