Obětí chaosu v Káhiře je již 20

Red Zah, Reuters, ČTK
30. 12. 2005 17:15
Káhira - Po střetu súdánských imigrantů s egyptskou policií zemřelo 20 lidí, mezi nimi i děti. Uvnitř VIDEO a FOTO
Egyptský policista odnáší súdánského chlapce, který byl zraněn při střetu u imigrantského tábora Káhiře.
Egyptský policista odnáší súdánského chlapce, který byl zraněn při střetu u imigrantského tábora Káhiře. | Foto: Reuters

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Antonio Guterres, v Ženevě prohlásil, že je tragédií "hluboce šokován". "Takové násilí a ztrátu tolika životů nelze nijak ospravedlnit," uvedl.

Dvacítka súdánských imigrantů a žadatelů o azyl přišla o život v tlačenici při srážkách s policií v jednom z parků v egyptském hlavním městě. Původně úřady mluvily jen o 10 obětech.

Tisíce lidí na kurtu

Podle egyptského ministerstva vnitra se policie snažila Súdánce přesvědčit, aby park vyklidili, avšak ti se vzepřeli.

Následný policejní zásah vyústil v chaos, při panickém úprku byly zraněny tři desítky uprchlíků - většinou starých lidí a dětí. Byli převezeni do blízké nemocnice, kde deset z nich zemřelo.

Podle egyptských úřadů bylo při srážkách zraněno přes dvacet policistů.

V parku se usadily stovky Súdánců již koncem září na protest proti úřadu OSN pro uprchlíky, který má kanceláře naproti. Nakonec na ploše parku, který je jen o málo větší než tenisové hřiště a leží v sousedství rušné třídy, přebývaly dva tisíce imigrantů.

Podívejte se na Video 

Súdánci protestovali proti tomu, jak s přistěhovalci zacházejí egyptské úřady. V zemi je nyní zaregistrována asi třicetitisícová súdanská komunita. Ve skutečnosti je však imigrantů z této země násobně víc. 

V provizorním táboře od jeho vzniku zemřeli už tři lidé včetně čtyřletého chlapce, který začátkem prosince podlehl zápalu plic.

Dohoda nevyšla

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky minulý týden sdělil, že se dohodl s některými z vůdců a slíbil, že obnoví zkoumání několika případů imigrantů. Také nabídl jednorázové částky ve výši až 700 dolarů na ubytování v Egyptě.#reklama

Většina imigrantů však dohodu odmítla s tím, že chtějí slib, že se budou moci usadit v zahraničí.

V noci na dnešek tisíce příslušníků egyptských bezpečnostních sil obklíčily park a zablokovaly ho. Nad ránem pak Súdánci začali
tábor rozebírat a nedaleko byly připraveny autobusy, aby je odvezly pryč.

Mnozí Súdánci však nakonec odmítli park opustit. Policie proto nasadila vodní děla a krátce nato vypukly násilnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy