Emise: korporace v USA tlačí na Bushe

lem
23. 1. 2007 13:40
Washington - Nejen uvědomělí zástupci měst a někteří zákonodárci USA. K boji za podpis kjótského protokolu se nově připojily i velké americké firmy.
V roce 2001 od ratifikace kjótského protokolu Bushovým rozhodnutím Spojené státy ustoupily s tím, že ekonomické cíle jsou přednější.
V roce 2001 od ratifikace kjótského protokolu Bushovým rozhodnutím Spojené státy ustoupily s tím, že ekonomické cíle jsou přednější. | Foto: Reuters

Pane prezidente, měl byste se začít věnovat klimatickým změnám, vyzývají šéfové devíti amerických korporací prezidenta George Bushe.

Ten se podle jejich názoru nedostatečně věnuje boji proti skleníkovým plynům a globálnímu oteplování.

Podle jejich slov je na čase stanovit pevné limity na emise skleníkových plynů a hlídat jejich dodržování. "Jsme schopni a musíme rychle začít koordinovat ekonomikou řízený postoj k ochraně klimatu," stojí v dopise zaslaném prezidentu Bushovi.

Co s Kjótem?
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Co s Kjótem?

Členové USCAP

  • Duke Energy
  • šéf společnosti Alcoa
  • BP America
  • DuPont
  • Caterpillar
  • General Electric
  • Lehman Brothers
  • FPL Group
  • G and E

Prezident George Bush se tohoto tématu má údajně dotknout v nadcházejícím výročním projevu O stavu unie. Žádná pevná pravidla a zákony přesto přijímat nehodlá. "Omezování ekonomického vývoje snižováním emisí nebude součástí prezidentovy politiky," potvrdil mluvčí Bílého domu Tony Snow.

USCAP: Je třeba jednat

Nově vzniklá organizace amerických korporací pod názvem Partnerství pro ochranu amerického podnebí (USCAP) se snaží prosadit snížení emisí skleníkových plynů do roku 2050 o šedesát procent.

"Je na čase, aby se političtí vůdci této země sjednotili a začali konat," řekl novinářům na tiskové konferenci ve Washingtonu jeden z představitelů dobrovolného sdružení Jim Rogers z Duke Energy.

Kjótský protokol zavazuje rozvinuté průmyslové země, aby do roku 2012 snížily emise skleníkových plynů o pět procent oproti roku 1990. Drtivá většina průmyslově rozvinutého světa se na něm dohodla již v roce 1997, ale kvůli zdlouhavé ratifikaci vstoupil v platnost až pět let poté.

Clinton byl pro

Zatímco bývalý americký prezident Bill Clinton považoval ekologii za jedno z důležitých témat svého politického programu, George Bush je jeho pravým opakem. V roce 2001 od Kjótského protokolu jeho rozhodnutím Spojené státy, jako největší producent emisí, odstoupily s tím, že ekonomické cíly jsou přednější.

  • Globální oteplování: Otázky a odpovědi - NAJDETE ZDE 

Bill Clinton na loňské mezinárodní konferenci o globálním oteplování nicméně prohlásil, že "Spojené státy jsou schopny splnit závazky dané kjótským protokolem a jít ještě dál. A to vše způsobem, který naše hospodářství posílí."

Za nižší emise Bushovi navzdory

Podobný názor má starosta ekologicky uvědomělého Seattlu Greg Nickels, který prohlásil: "Odmítáme myšlenku, kterou prosazuje vůdce Spojených států, že máme možnost buď zachránit ekonomiku, anebo životní prostředí."

Starosta Nickels:
Starosta Nickels: | Foto: Reuters

Nickelsovi se již nyní podařilo přesvědčit 192 amerických měst, aby přistoupily na dodržování emisních limitů a do roku 2012 tak snížily jejich produkci o 7 procent v porovnání s rokem 1990. Do akce se zapojila města z nejrůznějších koutů USA, New York a Kalifornii nevyjímaje.

"Je nevyhnutelné, aby politici ve Washingtonu podpořili americká města a Spojené státy na sebe vzaly svoji morální odpovědnost," řekl Nickels.

O nejednotnosti nejvyšší politické reprezentace USA svědčí i dopis 24 senátorů prezidentu Bushovi se žádostí o konstruktivní přístup a neblokování rozhovorů při dalších jednáních o emisích po roce 2012.

 

 

Právě se děje

Další zprávy