Silvestr: Balkán v EU, Češi se opíjeli

mih
1. 1. 2007 14:15
Svět - Rok 2007 začal v Pacifiku, o půlnoci rachotil v Praze, pak zamířil do Ameriky. V Česku se zapotili záchranáři. Uvnitř: GALERIE, MAPA
Novoroční ohňostroj nad pláží Copacabana v brazilském Riu. Příchod nového roku tu slavily asi dva miliony lidí.
Novoroční ohňostroj nad pláží Copacabana v brazilském Riu. Příchod nového roku tu slavily asi dva miliony lidí. | Foto: čtk

Lidé žijící na ostrovech souostroví Kiribati mají každoročně výsadní postavení. Mohou jako první na Zemi oslavit příchod nového roku. Rok 2007 tu začal už v 11 hodin středoevropského času.

Oslavy postoupily Novým Zélandem a Austrálií a kolem 20 hodiny středoevropského času uvítali "evropský" Nový rok v Japonsku, Číně a Indii. Pak přišla zvolna na řadu Evropa, včetně bouřlivého Václavského náměstí v Praze. Po Londýně a Lisabonu se oslavy posunuly směrem Atlantik.

SILVESTROVSKÉ OSLAVY ONLINE

14:15

Praha - Úklidové čety odklidily z centra Prahy asi 80 tun odpadků, které zbyly po silvestrovských oslavách. Zhruba stejné
množství odvezli z centra metropole i loni. Tradičně šlo zejména o střepy, plastové lahve a kelímky či zbytky zábavní pyrotechniky. Podle Františka Hodana z Pražských služeb byly ulice ve středu metropole po poledni již z valné většiny uklizeny.

12:40

Moravskoslezský kraj - Bujaré silvestrovské oslavy v Ostravě si tentokrát vybraly krutou daň. Následky nadměrného požití alkoholu stály život muže středního věku z Opavska, který zřejmě nezvládl cestu z oslav domů a zemřel na následky podchlazení. Podle ČTK je v ohrožení také život jednadvacetiletého mladíka, který se předávkoval alkoholem na studentských kolejích Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava.

11:30

Zlínský kraj - Jednu z nejhorších silvestrovských nocí za poslední roky zažili hasiči i policisté ve Zlínském kraji. Hasiči do ranních hodin vyjížděli k devíti událostem. Nešlo pouze o požáry, ale i o dopravní nehody. Přitom loni vyjeli jen třikrát a předloni jen jednou. Policisté při dopravních kontrolách zadrželi několik podnapilých řidičů a řešili velké množství výtržností. Naopak Silvestr jako každý jiný hlásí zlínská záchranka, v krajském detoxikačním centru v Kroměříži přijali dvě osoby.

Nejvážnější byla dopravní nehoda u Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku. Řidič osobního vozu nezvládl jízdu na zledovatělé vozovce a vrazil do vzrostlé lípy. Při nehodě se těžce zranili čtyři lidé, nyní jsou v péči zdravotníků.

10:50

Moravskoslezský kraj - Volným pádem z desetimetrové výšky skončil ohňostroj pro muže z Bruntálska. Před sledováním silvestrovské světelné show se zřejmě příliš posilnil alkoholem a vypadl z okna. Jeho pád zbrzdila stříška, z níž dopadl až na zem. Hrozivě vypadající událost se nakonec obešla bez tragických následků. Muž má drobné krvácení do mozku, otřes mozku a pohmožděný hrudník i plíce, jeho stav je stabilizovaný, řekla ČTK mluvčí sítě nemocnic společnosti Euromednet.

Pražští hasiči likvidovali 31. prosince po 22:00 požár bytu v ulici V Křovinách v Praze 4. Zřejmě ho způsobila zábavní pyrotechnika, které přiletěla na balkon.
Pražští hasiči likvidovali 31. prosince po 22:00 požár bytu v ulici V Křovinách v Praze 4. Zřejmě ho způsobila zábavní pyrotechnika, které přiletěla na balkon. | Foto: čtk

Rušnou silvestrovskou noc měli také lékaři chirurgické ambulance nemocnice v Novém Jičíně, po půlnoci potřebovalo jejich pomoc 17 lidí. "Jeden pacient se pořezal nožem, když chystal chlebíčky, jiný se poranil o skleničku při rozlévání sektu. Další případy se staly při domácích pracích," upřesnila Součková.

10:45

Jihočeský kraj - Lidé na jihu Čech prožili klidného Silvestra. "Měli jsme tu kuriozní případ poranění oka. Dítě, které držela matka v náruči, se leklo petardy a píchlo matku do oka," řekl ČTK vedoucí lékař střediska záchranné služby v Českých Budějovicích Karel Bláha. Podle něj nebyly letos oslavy nijak masové a obešly bez vážnějších zranění. "Jen na záchytce bylo opravdu plno. Ráno jsme některé propustili, aby se tam vešli další," podotkl Bláha.

8:50

Jižní Morava - Silvestrovské oslavy se na jihu Moravy obešly bez vážných problémů, ale přesto v prvních hodinách nového roku zemřeli tři lidé. Zatím neznámý muž vyskočil ráno z okna v Brně-Židenicích a na následky zranění na místě zemřel. Dalšího mrtvého našli náhodní kolemjdoucí nad ránem ležet na zemi v Brně-Řečkovicích, řekl dnes ČTK náměstek ředitele jihomoravské záchranné služby Rostislav Verner. Poslední obětí je muž, kterého společně s jeho družkou srazilo auto na okraji silnice ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku.

8:15

Praha - Pražští záchranáři zažili nejhorší silvestrovskou noc za posledních pět let, řekl dnes ČTK ředitel pražské záchranné služby
Zdeněk Schwarz. Vyjeli k 273 případům, a zatížení záchranné služby tak odpovídalo čtyřnásobku až pětinásobku provozu v běžný všední den.

Většina případů byla spojena s následky požívání alkoholu. Přestože byl počet výjezdů nadprůměrně vysoký, vesměs šlo o lehčí případy. Za celou noc záchranáři zaznamenali o 73 výjezdů více než loni ve stejnou dobu.

Kvůli manipulaci se zábavnou pyrotechnikou utrpěl závažnou popáleninu obličeje osmadvacetiletý muž. Téměř 50 osob bylo ošetřeno s drobnými úrazy na místě bez dalšího transportu. Lidský život si vyžádala pouze dopravní nehoda v Argentinské ulici, při níž zahynul chodec.

Nový rok ve světě

  • 1. ledna slaví Nový rok podle Gregoriánského kalendáře velká část obyvatel Země
  • Pravoslavná a řeckokatolická církev se řídí Juliánským kalendářem, podle něhož připadá Nový rok na 14. ledna
  • Ve většině muslimských zemí se Nový rok počítá podle lunárního systému, a tak datum konce jednoho a počátku dalšího roku není přesně stanoveno
  • V Afganistanu a Íránu slaví podle perského kalendáře začátek takzvaného slunečního roku 21. března
  • V některých částech Číny a v dalších východoasijských zemích začíná nový lunární rok koncem ledna nebo v únoru
  • Většina obyvatel Thajska slaví svůj Nový rok v březnu nebo dubnu
  • Tamilové v Indii a na Srí Lance slaví Nový rok při zimním slunovratu
  • Tibeťané obvykle oslavují v únoru nebo březnu

5:00

Vídeň - Během oslav Nového roku nečekaně zemřela odstupující rakouská ministryně vnitra Lisa Prokopová. Ve věku 65 let skonala v neděli večer při převozu do nemocnice, kam ji záchranáři odváželi poté, co jí praskla aorta. Prokopová byla členkou vlády premiéra Wolfganga Schüssela, která v říjnu podala demisi, avšak úkoly zatím plní, protože dosud nebyl jmenován nový kabinet. Lidovecká ministryně se ještě v pátek účastnila vyjednávání o složení nového vlády se sociálními demokraty, s nimiž by konzervativci mohli vytvořit velkou koalici. Vyjednávání zatím ani po třech měsících od voleb, které se uskutečnily začátkem října 2006, nedospěla k závěru. Ve volbách s těsným náskokem zvítězili sociální demokraté. Prokopová kromě politické kariéra byla v minulosti i úspěšnou sportovkyní. Z olympiády v Mexiku v roce 1968 si například přivezla stříbrnou medaili z pětiboje.

3:00

Nepříznivé počasí v Evropě na mnoha místech novoroční oslavy znepříjemnilo. Například Bratislava se v noci ponořila do husté mlhy, která částečně zahalila i ohňostroj, který měl být jednou z hlavních atrakcí večera. I přesto koncerty do centra přilákaly desítky tisíc Slováků i zahraničních turistů

V severoirském Belfastu museli plánovaný koncert pod otevřeným nebem kvůli počasí zcela zrušit. Silný vítr a déšť donutil k témuž i organizátory ve skotském Glasgowě. V Belgii zas bylo zrušeno několik ohňostrojů.

Před třetí ráno začalo od západu pršet i v Česku, platí varování před nárazovým větrem.

2:20

Oslavy v evropských metropolích byly tradičně bombastické. V Berlíně slavily podle policie stovky tisíc lidí; organizátoři mohutného ohňostroje v centru metropole jejich počet odhadli dokonce na víc než jeden milion. Světelná show u Braniborské brány trvala zhruba osm minut, na bezpečnost dohlíželo přibližně 1400 policistů a hasičů a 200 zdravotníků.

V centru Londýna stovky tisíc lidí odpočítávaly konec roku spolu s hodinami na slavném Big Benu, které přenášely zvukové aparatury rozmístěné podél řeky Temže. Příchod roku 2007 pak britská metropole přivítala desetiminutovým ohňostrojem.

Papež Benedikt XVI. se při bohoslužbě ve Vatikánu modlil za to, aby rok 2007 přinesl světu "mír, uspokojení a spravedlnost".

1:40

Prezidenti dvou hlavních světových velmocí sdělili národům, jak vidí budoucnost. Zatímco Vladimir Putin ve svém poselství vyzval Rusko ke zlepšení podmínek pro tamní mládež a zajištění důstojného stáří důchodcům, jeho americký protějšek George Bush ve své řeči zopakoval cíl, který vyřkl už mnohokrát: Porážku terorismu.

"Náš úkol leží v zajištění toho, že mladí lidé dostanou moderní vzdělání, naleznou důstojné využití pro svůj talent a schopnosti a budou zdraví," citovala agentura AP Putinovu řeč, kterou přenášely tamní televizní stanice v posledních okamžicích roku 2006 ve všech jedenácti ruských časových pásmech. "Porazit teroristy a extrémisty je výzvou naší epochy a my na tuto výzvu historie odpovíme s důvěrou a budeme bojovat za svobodu bez zaváhání," citovala agentura AFP Bushův projev vysílaný z jeho texaského ranče.

0:50

Praha se ztišuje, rachot petard před jednou ráno zeslábl i v dalších městech Česka. V metropoli bylo mezi půlnocí a jednou slyšet občasné houkání sirén, dosud však záchranáři nehlásili vážnější událost. Podobné to bylo během posledního dne roku 2006 - černou kroniku rozšířilo jen několik málo zpráv o smutných, byť už klasických silvestrovských neštěstích: muž z Chebu zemřel v nemocnici poté, co mu v noci na sobotu vlétla do obličeje výbušná koule a způsobila velmi vážná poranění hlavy; mladík z Tachovska se pyrotechnikou těžce poranil na ruce, když mu doma bouchla v prstech rachejtle; hasiči v neděli po 22:00 museli hasit byt v Praze 4, zřejmě ho zapálila zábavní pyrotechnika, která přiletěla na balkon.

Zpěvák Karel Gott zazpíval v silvestrovském programu televize Nova Mejdan roku z Václaváku před zaplněným Václavským náměstím v Praze o půlnoci státní hymnu.
Zpěvák Karel Gott zazpíval v silvestrovském programu televize Nova Mejdan roku z Václaváku před zaplněným Václavským náměstím v Praze o půlnoci státní hymnu. | Foto: čtk

0:30

Tradičním davům na pražském Václavském náměstí zpestřovali celý večer účinkující silvestrovského programu televize Nova, která odsud vysílala živě. Místo, které je historicky spjato s přelomovými okamžiky českých dějin, tentokrát Svatý Václav na okamžik "půjčil" tradičním estrádním umělcům - Karlu Gottovi, Lucii Vondráčkové, Monice Absolonové či Petrovi Bende. Obdobný formát, i když tradičnější - předtočený, nabídla Česká televize. Diváci tak opět mohli vidět vyprávění Miroslava Donutila, Karla Šípa či Haliny Pawlowské. Půlnoční českou hymnu přednesli na Nově houslista Jaroslav Svěcený a na ČT sopranistka Eva Urbanová. Novoroční přípitky pak Gott (Nova) a na olympijská vítězka Kateřina Neumannová (ČT). Prima nabídla divákům premiéru pořadu Top10, v níž deset osobností charakterizovalo uplynulý rok.

Pondělí 0:00

Zvuky petard a záře světlic ohlásily příchod roku 2007 do Česka.

23:01

Rumuni a Bulhaři o půlnoci tamního času (23:00 SEČ) oslavovali vstup obou balkánských zemí do EU. Unie se tak rozrostla z 25 na 27 zemí. V obou státech úřady v tamních metropolích i řadě dalších měst přichystaly velkolepé akce; na náměstích zorganizovaly koncerty a mohutné show. O půlnoci místního času například propojil bulharské město Silistra a rumunské Calarasi "světelný most" přes hraniční řeku Dunaj. "Vítejte v EU," zvolal evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn k nadšenému davu desítek tisíc lidí v centru Bukurešti.

22:15

Na půlnoční oslavy už je připravená i Praha. Do centra metropole vyrazily tisíce lidí včetně mnoha turistů. Středem oslav se stalo Václavské náměstí, odkud vysílá svou show televize Nova. Podle odhadů přítomných policistů bylo na začátku noci v uzavřené části Václavského náměstí přes 10 tisíc lidí, další tisíce korzují v jeho zbylých dvou třetinách. Na Staroměstském náměstí přihlíží podle strážníků hudebním vystoupením asi tisícovka osob.

Podle ČTK je zatím nedělní večer v Praze velmi klidný. Hasiči od rána vyjížděli asi k 16 zásahům, vesměs drobnějším požárům. Ani policie zatím nezaznamenala zvýšený "provoz", záchranka dosud ošetřila jen několik málo lidí, podle šéfa zdravotníků šlo vesměs o banální příhody.

22:00

Rok 2007 dorazil do ruské metropole.

21:00

V Rumunsku a Bulharsku vrcholí velkolepé přípravy na příchod Nového roku. Obě země vstoupí už za dvě hodiny do Evropské unie. Starosta Bukurešti Adriean Vidreanu prohlásil, že to bude oslava, na kterou Rumunsko nikdy nezapomene. Do oslav se v nových členských zemích zapojí mnoho evropských politiků. Například německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier si v Bukurešti zatančí tradiční rumunský tanec.

20:15

Miliony Japonců slaví hlavně před televizními obrazovkami, takže s blížící se nocí výjimečně ochabla i rušná doprava v centru Tokia. V prvních třech dnech nového roku japonská policie očekává v buddhistických a šintoistických chrámech skoro 95 milionů návštěvníků.

V čínské metropoli Pekingu úřady do ulic vyslaly čtvrt milionu policistů a příslušníků bezpečnostních sil. Jejich nasazením chtěly předejít incidentům při odpalování petard. V Pekingu loni úřady zrušily 12 let starý zákaz jejich používání; omezení nadále zůstávají kolem významných historických budov, u letišť, nádraží či nemocnic.

V Indii zase policie zadržela dva podezřelé muslimské teroristy asi kilometr od místa hlavních oslav Nového roku v centru Dillí; zatím však není jasné, zda plánovali nějaký útok.

19:30

Na Tchaj-wanu před půlnocí 8000 bubeníků spustilo slavný hit britské rockové skupiny Queen "We will rock you". Dosavadní rekord drží 7951 Indů.

18:00

Půlnoc je v jihovýchodní Asii a některých částech Sibiře. Desetitisícům turistů v Thajsku pokazily oslavy Nového roku bombové útoky v hlavním městě Bangkoku.

17:00

Oslavy na Filipínách a v Singapuru. Půlnoc je právě také v Mongolsku, Malajsii a Číně. Posledních dvanáct měsíců v Číně bylo ve znamení obrovského ekonomického růstu. Země je však stále kritizována za porušování lidských práv.

16:00

Půlnoc na východě Asie - v Japonsku či Koreji. Velká část tamějších obyvatel však slaví příchod Nového roku jindy. Událostí roku 2006 ve východní části Asie byl test severokorejské atomové bomby. Diktatura v Severní Koreji je pro svět rok od roku nebezpečnější.

15:00

Datum 1.1.2007 už píší v Ruském Vladivostoku a v západní části Austrálie. 

14:00

Rok 2007 začal ve východní části Austrálie. Obří ohňostroj inspirovaný pohádkovým příběhem Čaroděj ze země Oz sledoval v přístavu v australském Sydney asi milion lidí. Podle deníku The Sydney Morning Herald pořadatelé odpálili několik tun pyrotechniky. Byla to jedna z nejkrásnějších světelných show v dějinách novoročních oslav, píše deník.

V australském Sydney přihlížel ohňostrojům, které ozařovaly nebe nad nejznámější pamětihodností města Harbor Bridge, milion diváků.
V australském Sydney přihlížel ohňostrojům, které ozařovaly nebe nad nejznámější pamětihodností města Harbor Bridge, milion diváků. | Foto: Reuters

13:20

Mnoho silvestrovských oslav musí zrušit jejich pořadatelé ve Velké Británii. Oblast totiž zasáhly silné bouře a vichry.

13.00

Nový rok začal na poloostrově Kamčatka a na ostatních ostrovech Tichého oceánu - například na Nauru nebo Tuvalu. Rok 2006 už mají za sebou i obyvatelé ostrovního státu Fidži. Byl to pro ně složitý rok. Na začátku prosince tam pučisté uskutečnili vojenský převrat.

12.00

Oslavy probíhají na Novém Zélandě a dalších ostrovech Tichého oceánu, například v království Tonga. Lidé tam slaví příchod roku 2007 v letním období. V Aucklandu na Novém Zélandě je právě 14 stupňů nad nulou.

V indonéské Jakartě slavily příchod Nového roku místní i turisté z celého světa, kvůli oslavám zde panovala přísná bezpečnostní opatření.
V indonéské Jakartě slavily příchod Nového roku místní i turisté z celého světa, kvůli oslavám zde panovala přísná bezpečnostní opatření. | Foto: Reuters

11.15

Nový rok začal na Chathamově ostrově v Tichém oceánu, který spadá do zvláštního časového pásma.

11.00

Na souostroví Kiribati začal rok 2007. Jako první mohli oslavovat asi 5000 obyvatel Vánočního ostrova. Ostrov Kiritimati (Vánoční ostrov) ležící v Tichém oceánu v souostroví Kiribati objevil o Vánocích roku 1777 anglický kapitán James Cook. O dvě století později se stal ostrov podobné rozlohy jako Praha součástí nezávislé Republiky Kiribati.

 

Právě se děje

Další zprávy